sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Murder on the Orient Express (1974)

Aloin lukemaan joululahjaksi saamaani Sidney Lumet: Making movies -kirjaa ja siinä edetessäni huomasin, että minun on parempi katsoa ensin läpi hänen tuotantoaan, että saan paremman käsityksen mistä herra puhuu, koska käyttää omia elokuviaan esimerkkeinä elokuvan tekemisestä. Lainasin siis kasan kirjastosta ja ostin toisen. Ensimmäiseksi katseluun valikoitui tämä Idän pikajunan arvoitus (Murder on the Orient Express). Elokuva perustuu Agatha Christien kirjaan ja sen pääosassa seikkailee Poirot, mutta ei se David Suchetin Poirot.

Kauniisti vanhentunut Lauren Bacall
Yksityisetsivä Hercule Poirot (Albert Finney) menee ystävänsä avustamana täyteen buukattuun Idän pikajunaan. Mukava lomamatka kuitenkin katkeaa kun käy ilmi, että junassa on tapettu mieshenkilö ja juna on jumittunut lumeen. Poirot alkaa ratkaisemaan arvoitusta kuulustelemalla matkustajia, joina ovat muun muassa kuuluisat kasvot kuten Ingrid Bergman, Sean Connery, Anthony Perkins sekä Lauren Bacall. Todistusaineistoa tuntuu löytyvän, mutta ehkä vähän liikaakin.


Poirot kertoo murhaajan junailijoille
On vaikeaa katsoa Suchetin Poirot -fanina ketään muuta tuona kuuluisana belgialaisena etsivänä. Minun makuuni noin parikymmentä vuotta ennen Suchetia Poirotina esiintynyt Alber tulkitsi hahmoa hieman turhan campisti. Toisaalta hahmon humoristisuuden takia elokuvassa oli ihan erilainen vire kuin jossain perus Poirot-jaksossa. Olihan Albertin muotoon sliipattu tukka ja viikset sekä niiden peittäminen yöksi hius- sekä viiksiverkolla ihan hilpeyttä herättävää.  Laatua elokuvaan toki toi myös laadukkaat näyttelijät. Varsinkin Bacall oli mielestäni mainio topakkana tätinä kun taas roolistaan sivuosa-Oscarin saanut Bergman ei minusta ihan niin hyvä kuitenkaan ollut vaikka ruotsia puhuikin. Psykosta tuttu Anthony Perkins on puolestaan sellainen veijari, että hänen mielenterveyden tilaa jää miettimään. Junamatkaajat olivat yleisestikin kiinnostavia tapauksia ja oli Poirotin tutkimuksia ihan hauska seurata, mutta ei niin tyydyttävää kuin Suchetin johdolla olisi ollut. Pakkohan se vielä oli kerran mainita se Suchet. 

Juoni oli mukavasti rakennettu.

***1/2
Ohjaaja:Sidney Lumet (Vallan terällä)
Pääosissa:Albert Finney, Lauren Bacall, Ingrid Bergman

Kesto:128min
Valmistusmaa:UK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.