sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 26. heinäkuuta 2014

315/1001 12 Angry Men (1957)

Olen kuullut jo useamman henkilön suusta (ainakin kolmen), että päätyivät katsomaan Valamiesten ratkaisun (12 Angry men), koska se on niin korkealla imdb:n parhaiden elokuvien listalla (tällä hetkellä sijalla 8). Itse päädyin aikanaan katsomaan sen 1001 movies you must see before you die -projektini myötä. Hassua siis, että vaikka elokuva on yksi arvostetuimmista pätkistä, niin harva rivikansalainen on sitä tullut nähneeksi. Valamiesten ratkaisu on Sidney Lumetin ensimmäinen kokopitkä elokuva vaikkakin hänellä oli paljon taustaa tv-sarjojen parissa ennen debyyttiään

Elokuvan nimen "12 vihaista miestä" on valamiehistön jäseniä ja heidän on ratkaistava, että onko syytetyn penkillä ollut poika syyllinen isänsä murhaan ja tuomittavissa kuolemaan vai onko tilaa epäilylle. Elokuva ei näytä oikeudenkäyntiä vaan viettää pisimmän ajan huoneessa jossa valamiehet päättävät syytetyn kohtalosta.

11 valamiehistä on välittömästi alkuäänestyksessä sitä mieltä, että syytetty on syyllinen, mutta 1 valamies (Henry Fonda) äänestää syyttömyyttä, koska haluaa, että asiasta keskustellaan ennen kuin nuori poika tuomitaan kuolemaansa. 

"Not guilty"
Pidän näin yleisestikin elokuvista jotka sijoittuvat yhteen tilaan, koska silloin paljon on kiinni tekstistä sekä näyttelijöiden suorituksista. Tällaisten elokuvien onnistuminen vaatii kuitenkin paljon taitoa. 12 Angry men onnistuu siinä täydellisesti. Vaikka elokuvan lopputuloksen tietäisikin heti siitä hetkestä alkaen kun Fonda äänestää syyttömyyttä, niin pitää filmi otteessaan viimemetreille saakka. Fonda itse on kantava voima tarinan onnistumisessa sekä uskottavuudessa. Myös kaikki muut 11 näyttelijää tuo oman mausteensa kehiin.

Vaikuttavat lähikuvat, musta-valkoisuuden kontrastit, pieni tila sekä huoneen kuumuus luovat omilta osiltaan mukavan klaustrofobista tunnelmaa, jossa tunteet pakostikin keittävät yli. Sidney Lumet käytti myös myöhemmässä elokuvassaan, Dog day afternoon, kuumuutta tehokeinona luodakseen mahdollisimman painostavan tunnelman. Ja sehän tepsii. .

Suosittelen.

*****

Ohjaaja: Sidney Lumet(Murder on the Orient express, Vallan terällä, Dog day afternoon, Network, Serpico, The Offence, Fail-safe, The Verdict, Guilty as sin, Family business)
Pääosissa: Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam
Kesto: 96min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.