sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 5. heinäkuuta 2016

999/1001 Adaptation (2002)

Adaptation. Minun versioni (Adaptation) on elokuva käsikirjoittajaveljeksistä. 

Charlie Kaufman (Nicolas Cage) palkataan Being John Malkovichin kuvauksista seuraavaan projektiinsa käsikirjoittamaan elokuvaversiota Susan Orleanin (Meryl Streep) tositapahtumiin perustuvasta kirjasta "The Orchid Thief".

Charlie ei meinaa saada millään muokattua kirjasta käsikirjoitusta ja onkin täynnä epävarmuutta, joka osoitetaan hänen pään sisäisillä monologeillaan. Charlien identtinen kaksoisveli Donald Kaufman (Nicolas Cage) on sosiaalisempi kuin veljensä ja onnistuu tekemään mainstream-hittikäsikirjoituksen. Donaldin rohkaisemana Charlie päättää, että hänen pitää tietää enemmän kirjailijasta päästäkseen paremmin kirjan sisään. 

Rinnakkaistarinana katsojille näytetään kuinka naimisissa oleva Susan haastattelee vielä tekeillä olevaa "The Orchid Thief" -kirjaansa varten harvinaisia orkideoita varastelevaa Johnia (Chris Cooper) ja samalla ihastuu tämän intensiiviseen olemukseen. 

Elokuvassa voi myös nähdä muun muassa Tilda Swintonin sekä Ron Livingstonin.

Kaksoisveljekset
Adaptation jatkaa samaa linjaa Spike Jonzen ohjaaman tätä edellisen elokuvan, Being John Malkovichin, kanssa sekoittaen todellisia julkisuuden henkilöitä fiktioon. Being John Malkovichissa se oli John Malkovich ja Adaptationissa se on elokuvan käsikirjoittaja Charlie Kaufman (joka ei tosin esitä itse itseään). Adaptationin käsikirjoittajana kreditoidaan jopa hänen mielikuvituksella tuotettu kaksoisveljensä Donald. Pakkaa sekoitetaan myös näyttämällä alussa tila Being John Malkovichin kuvauksista, joka antaa Adaptationille kivan jatkumon suoraan Malkovichista. 

Elokuva tempasikin heti mukaansa Charlien jaarittelevasta päänsisäisestä monologista lähtien, johon on helppo asioita ylipohtivanan samaistua. Vähemmän kiinnostavan osan muodosti kuitenkin elokuvan loppupuoli ja Susan Orleanin tempautuminen Johnin maailmaan. Nicolas Cage veti hyvin kaksoisroolinsa. 

***1/2

#elokuvahaaste2016 (16. Elokuvan päähenkilö on sinun unelmatyössäsi)

Ohjaaja: Spike Jonze (Being John Malkovich, Her)
Pääosissa: Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper
Kesto:1h54min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti