sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Korso (2014)

Korso on elokuva korsolaisista nuorista. Itsekin olin aikoinani korsolainen nuori.

Markus (Mikko Neuvonen) asuu Korsossa eikä hänellä ole oikein kunnon suuntaa elämässään. Hän haluaisi pelata koripalloa ämmattilaisena ja suunnitteleekin matkustavansa New Yorkiin katukoripallokisoihin, josta hän voisi "tulla löydetyksi". Koulun keskeyttänyt Markus viettää päivänsä kavereiden kanssa hengaten, koripalloa tyhjässä varastotilassa pelaten ja juopotellen. 

Markus tarvitsee rahat unelmamatkalleen, jotka päättää lainata baarin omistavalta Hartikaiselta (Iiro Panula). Laina on kuitenkin takaisinkin maksettava ja Markus kavereineen sortuu Hartikaisen painostavan nyrkin alla kuutamokeikkailuun. 

Markuksen siskon (Iida Lampela) tummaihoinen poikaystävä Jojo (Richmond Ghansah) naureskelee Markuksen tyhmälle unelmalle. 

http://bufo.fi/press/korso/
Korsolaiset tappaa aikaa
Korso on lähiö siinä missä muutkin lähiöt. Lähiöitä asuttaa tavalliset työssäkävijät siinä missä yhteiskunnasta syrjäytyneetkin. Korso-elokuva keräsi kaikki kliseet yhteen kertomalla tarinan tällaisesta syrjäytymisvaarassa olevasta Markus nuoresta, joka asuu 1.) yksinhuoltajalla, 2.) on työtön, 3.) alkoholi maistuu, 4.) omaa vanhentuneen "amiskampauksen", 5.) tukeutuu rikolliseen toimintaan, 6.) heittää kevyen rasistista läppää, 7.) raivoaa sossun luona.

Olisin kaivannut jonkinlaista Markuksen taustan tarkempaa valotusta, että miten hän oli päätynyt nykyiseen tilaansa. Tuntui että elokuvassa oletettiin, että kaikki tarvittava motiivi löytyi siitä, että hän asui Korsossa. Markuksen äiti ei vaikuttanut kovinkaan kiinnostuneelta lastensa elämästä, mutta hänenkään hahmoonsa ei menty sen syvemmälle vaan parin "ylinäytellyn" kohtauksen ajateltiin riittävän osoittamaan, että hän ei oikein jaksanut lapsiinsa panostaa. 

En ymmärrä mikä elokuvan pointti oli. Markus oli niin elämän lyömä että ei mennytkään New Yorkiin katukoripallokisoihin ja sitten elokuva olikin jo lopussa ja yhtäkkiä hän olikin saanut elämänsä järjestykseen ja matkarahat matkustamiseen tajuten ettei ole ammattilaistasoa koriksessa. Katsojalle ei selitetty että miksi näin kävi. Tukka oli vaan leikattu siistimmin, sisko oli lukiossa ja kaikki olikin tosi jees: "kyllä sinäkin voit onnistua vaikka asuisit Korsossa"...justiinsa...

Elokuvassa oli kuitenkin ihan kiva bongata Korson keskustan maisemia eikä Markusta näytellyt Mikko Neuvonen huono näyttelemisessään ollut.

**1/2

#elokuvahaaste2016 (32. Elokuva, jonka tapahtumat sijoittuvat kotikaupunkiisi tai -kuntaasi (tai Suomeen).

Ohjaaja:Akseli Tuomivaara
Pääosissa: Jukka-Pekka Siili, Iiro Panula, Iida Lampela
Kesto:1h 24min
Valmistusmaa: Suomi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti