sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 30. kesäkuuta 2016

956/1001 Being John Malkovich (1999)

Being John Malkovich on Spike Jonzen esikoisohjaus kokopitkien elokuvien saralla. 

Huonosti menestyvä nukketaiteiteilija Craig (John Cusack) taipuu vaimonsa Lotten (Cameron Diaz) kehotuksesta hakemaan "oikeita töitä". Paikan hän saakin arkistoijana erikoisesta yrityksestä, joka sijaitsee kerroksessa 7 ja puoli, jossa suoraan seisominen on mahdottomuus. 

Craig rakastuu yrityksessä työskentelevään Maxineen (Catherine Keener), joka ei puolestaan hänestä juurikaan innostu. Craig kertoo naiselle löytäneensä yhtiön tiloista minimaalisen oven, joka johtaa suoraan John Malkovichin pään sisälle. Maxine päättää kääriä tilanteesta isot rahat ja myy yhdessä Craigin kanssa lippuja Malkovichin päähän. Tunneli mahdollistaa olemisen kyseisenä näyttelijänä vartin verran.

Lotte haluaa kokeilla Malkovichina olemista, jonka jälkeen hän tajuaa, että on ihastunut Maxineen. Maxine puolestaan haluaa Lotten vain Malkovichina. Craig on tilanteesta mustasukkainen ja onnistuu valloittamaan Malkovichina Maxinen puolelleen kykenemällä kontrolloida näyttelijää ja asuttamaan tämän ruumista pidempää kuin vain 15 minuuttia. Craig jääkin Malkovichin päähän ja muuttaa miehen uran näyttelijästä maineikkaaksi nukkemestariksi. Maxine ei kuitenkaan kaikesta huolimatta ole unohtanut Lottea ja kiintymys Craig-Malkovichia kohtaan haihtuu.

Elokuvassa voi nähdä myös Charlie Sheenin itsenään Malkovichin kaverina.

Ovi Malkovichin päähän
Muistan kun näin Being John Malkovichin ensimmäistä kertaa; olin aivan myyty sen surrealistisista juonenkäänteistä. En edes muistanut että pääosassa oli Keenerin ja Malkovichin itsensä lisäksi Cusack ja Diaz. Varsinkin Cusack onnistui roolissaan luuserimaisena nukkemestarina eikä Diazkaan huono ollut homssuisena oman seksuaalisuutensa löytäjänä. Myös Malkovich suoriutui hyvin haastavassa roolissaan itsenään. Varsin vaikuttava oli Malkovichin tulkitsema alun nukketeatteriesitys, jonka hän toisti kun Craig oli tämän pään sisällä ja ohjaili hänen maanista liikehdintää. Keenerin vetovoimaisuus on omaa luokkaansa.

Ohjaaja Spike Jonze Being John Malkovichin kuvauksissa
Elokuva on hyvin tehty ja käsikirjoitettu eikä siinä ole tylsää hetkeä. Elokuva on vahvempi alussa kuin lopussa, jolloin tarinan odottaa saavan vedettyä johtolankansa yhteen ja saavan jonkinlaisen päätöksen. 

Being John Malkovich, mikä idea elokuvalle!

****

#elokuvahaaste2016 (10. Suositun ohjaajan ensimmäinen elokuva)

Ohjaaja: Spike Jonze
Pääosissa: John Cusack, Cameron Diaz, Catherine Keener
Kesto:1h52min
Valmistusmaa: USA

3 kommenttia:

 1. Malkovich, Malkovich, Malkovich.

  Malkovich.

  VastaaPoista
 2. Joo, tuntu että arvostelukin vaan vilisi Malkovichia ihan tarpeettoman paljon! :D

  VastaaPoista
 3. Moikka.
  Palkitsin sinut (linkki)
  p.s. Ei ole pakko osallistua haasteeseen, jos ei tahdo xD

  VastaaPoista