sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Deadpool (2016)

Deadpool on saanut paljon kehuja osakseen olemalla erilainen Marvelin sarjakuviin perustuva toimintaelokuva. Elokuva parodioi perinteisiä sarjisleffoja jo heti alkuteksteissä, jossa nimetään eri stereotypioita, kuten "hot chick", näyttelijöiden nimien sijaan. Vilahtaapa "turhassa cameossa" Marvel-elokuvien vakiokasvo Stan Lee'kin.

Wade (Ryan Renolds) on kovamaineinen pikkunilkki, joka on kokoajan vaikeuksissa, ei vähiten terävän kielensä takia. Wade kohtaa "kadun naisen" nimeltä Vanessa (Morena Baccarin), jonka kanssa hän vertailee luontevasti rikkinäisiä lapsuuksiaan  - rakkautta ensi silmäyksellä. Waden ja Vanessan onnellinen parisuhde-elämä saa kuitenkin vastatuulta osakseen kun mies saa kuolettavan diagnoosinsa; pitkälle edennyt syöpä. Epätoivoissaan parantumista toivoen suostuu Wade ilkeän tiedemies Ajaxin (Ed Skrein) koekaniksi supersankarien tehtailubisnekseen. Ilokseen Wade huomaa prosessin selättäneen syövän ja tehneen hänestä muutenkin särkymättömän. Miinuksena kuitenkin prosessi on aiheuttanut hänelle "rupuisen avokadon"oloisen ihon. 

Ryan Renolds ryppyisenä
Wade häpeää kaameaa olemustaan niin paljon, että ei enää halua näyttäytyä tyttöystävälleen. Hän päättääkin ryhtyä supersankariksi, jonka päätavoitteena on niitata Ajax. Hienon supersankarinimen hän keksii ystävänsä baarissa, jossa vastaavankaltaiset palkkionmetsästäjät kuin hän lyövät vetoa siitä kuka kuolee seuraavaksi...Ja pelin nimihän on  - Deadpool. 

Deadpool hämmentyneenä
Pitkin elokuvaa Deadpool puhuttelee "yleisöä" katsomalla suoraan kameraan. Normaalisti elokuvan pitää olla aika hyvä ja yleisölle suoraan juttujen kertominen hyvin perusteltu ennen kuin lämpenen kyseiselle tekniikalle. Deadpoolin nenäkkääseen tyyliin tapa kuitenkin toimi. Toinen kulutettu keino on aloittaa tarinan lopusta ja "fläshätä" siitä useita vuosia taaksepäin kertomaan tarinaa siihen alkuun asti. Tämäkin ylikäytetty tyyli sopi Deadpooliin. En yleensä pidä hirveästi Ryan Renoldsista näyttelijänä, mutta tässä hän oli ihan ok. On myös kiva, että koko supersankariteemaan oli hieman erilainen näkökulma. 

Kaikki tämä huomioon ottaen, elokuva jäi kuitenkin silmissäni vain "ihan hyvä" -tasolle. Suoraan sanottuna se ei ollut minusta edes kovin hauska. Hymähdin kyllä parille jutulle, mutta siihen se sitten jäikin. Mielleyhymiä tuli myöskin sarjakuvaan perustuvaan loistavaan elokuvaan nimeltä Kick-Ass, jossa oli myöskin humoristinen ote aiheeseen, mutta ei aivan näin tarkoituksellisen mauton.

Elokuvan päättyessä en oikein tiennyt mitä olisin siitä ajatellut. Olin jo psyykannyt itseni siihen tilaan, että oletin näkeväni jotain superhauskaa ja erilaista. Tätä taustaa vasten petyin. Ei se kuitenkaan ihan huonokaan ollut. 

***

#elokuvahaaste2016  (30. Sarjakuvaan perustuva elokuva)


Ohjaaja:Tim Miller
Pääosissa: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, T.J. Miller
Kesto:1h48min
Valmistusmaa: USA

8 kommenttia:

 1. En ole tätä vielä nähnyt, mutta se näkyy olevan kuulumani leffakerhon kuukauden dvd, joten eiköhän se posti piakkoin Deadpoolin luukusta meikälle pudottele.

  VastaaPoista
 2. Uuuu,
  itselle tämä oli niin räjäyttävä kokemus, sillä minulla ei ollut juurikaan ennakkoluuloja ja onhan tämä nyt muista Marvel-malleista niin poikkeava ja vastavirtaan uiva teos. Rakastin miten se rikkoi elokuvankerronnan meediumeja.

  Sen sanottuani kuitenkaan, en tiedä jaksaisinko katsoa tämän uudestaan (toisin kuin useimmat muut MCU-leffat, joita on tullut katseltua useaankin otteeseen). Että vähän yhden tempun poni tämä on, että jos sen tyyliin kyllästyy, niin mitäs sitten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että minun ongelma oli tosiaan ne liialliset ennakko-odotukset. Jos en olisi kuullut mitään hypetystä, niin todennäköisesti olisin positiivisesti yllättynyt.

   Poista
  2. Tulipa tämä tänään tuossa iltapäivällä katsotuksi ja täytyy myöntää, että ei tämä nyt ihan niin loistava ollut kuin joka puolella hypetettiin. Kolme tähteä minäkin tälle antaisin, jos nyt arvostelun tästä kirjoittaisin.

   Muistithan muuten katsoa lopputekstien jälkeisen loppujipon?

   Poista
  3. Kävin tämän leffatestterissa katselemassa ja loppujippo jäi kyllä näkemäti! Mitä siinä oli?

   Poista
  4. Herra Pool ferrisbuellerimaisesti ajamassa ihmisiä teatterista kotiin, valittelemassa sitä, että leffan budjetti oli niin pieni, ettei heillä ollut varaa kuvata mainospätkää tulevasta jatkeesta, silti 2:sta ja Cable hahmoa buffaten...

   Poista
  5. Nonni, jatkoa siis luvassa! :)

   Poista