sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 25. kesäkuuta 2016

L'ours/ The Bear (1988)

Karhu (L'ours) on elokuva orvoksi jäävästä karhunpennusta. Muistan kun olin ala-alasteella ja tyyliin kaikki muut olivat käyneet katsomassa Karhun paitsi minä ja tuntui ulkopuoliselta kun se oli kuumana puheenaiheena. Näin nyt Karhun vasta ensimmäisen kerran.

Karhunpentu (Youk the Bear) on äitinsä kanssa eräilemässä kun ampiaisparvi yllättää heidät ja alkaa pentu huitomaan häiritseviä ötököitä kimpustaan. Samalla pennun äiti jää vierivän kivenmurikan alle ja kuolee. Sureva pentu joutuu kohtaamaan kylmän maailman yksin kunnes törmää vaeltavaan Kodiak-karhuun (Bart the Bear). Karhuherra ei ole aluksi mielissään pienestä seuralaisesta, mutta ystävystyy tämän kanssa pian sen jälkeen kun pentu nuolee hänen ampumahaavansa, jonka on aiheuttanut yksi jäsen häntä jahtaavasta karhunmetsästäjien tiimistä. 

Karhu kohtaa häntä ampuneen ihmisen
Karhu on kiehtova elokuva, jossa on vaikea uskoa, että "näyttelijöinä" on aidot eläimet. Karhut näyttävät kertovan eleillään ja teoillaan elokuvan tarinaa niin uskottavasti ettei illuusio rikkoudu ollenkaan. Koko perheen elokuvaksi Karhussa on paljon kuolemaa, verta ja surua. Mietinkin, että pidettäisiinköhän tätä enää nykypäivänä samalla tavalla lasten elokuvana kuin silloin 80-luvulla omassa lapsuudessani. 

Mielenkiintoisen elämyksen Karhusta tekee myös sen fantasiajaksot, jotka on toteutettu jollain stop-motion-animaatiotekniikalla. Näitä ilmeni karhunpennun unissa sekä hallussa kun söi kärpässientä. Karhua oli kiva seurata vaikka tuntuikin pahalta nähdä niin paljon kipua eri eläinten taholta. Pidin myös Karhun loppuratkaisusta, jossa iso karhu säästi metsästäjän hengen ja tämä tajusi kokemuksen kautta jotain harrastamastaan mielettömyydestä. 

Elokuvassa oli paljon hyviä kohtauksia, mutta yksi lemppareistani oli se kun pikkukarhu luuli pelästyttäneensä puuman karjunnallaan vaikka todellisuudessa hänen takanaan olikin Kodak-karhu karjumassa. Heidän jälleennäkemisensä oli sydäntä särkevää.

Kissaakin kiinnosti.

****

#elokuvahaaste2016 (39. Elokuva, jonka muistat lapsuudestasi)

Ohjaaja: Jean-Jacques Annaud (Ruusun nimi, Seitsemän vuotta Tiibetissä)
Pääosissa:Tchéky Karyo, Bart the Bear, Youk the Bear
Kesto:1h36min
Valmistusmaa:Ranska, USA

2 kommenttia: