sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Million dollar baby (2004)

Clint Eastwoodin ohjaama Million dollar baby kahmi miltei kaikki tärkeät Oscar-palkinnot; ohjaamisesta, pääosasta, sivuosasta sekä parhaasta elokuvasta. 

Frankie (Clint Eastwood) on pitkän linjan nyrkkeilyvalmentaja, jolla on valmennettavanaan Big Willie (Mike Colter) kun ottelu mestaruudesta on aivan nurkan takana, niin päättää Willie vaihtaa Frankien toiseen manageriin. Tilanne antaa kuitenkin mahdollisuuden köyhistä oloista lähtöisin tulleelle 31-vuotiaalle Maggielle (Hilary Swank), jolla on vain yksi unelma: päästä nyrkkeilyn huipulle Frankien avulla. Huipulle Maggie pääseekin, mutta mestaruusottelussa loukkaantuu ja halvaantuu kaulasta alaspäin. 

Mukana myös Morgan Freeman peruskertojana sekä entisenä nyrkkeilijänä. 

Maggie valkun kanssa
Elokuva on sellainen, että sen loppuratkaisua ei osaa odottaa. Tai en osannut odottaa kun sen ensimmäisen kerran näin. Hilary Swank näyttelee uskottavasti nyrkkeilyyn intohimoisesti suhtautuvaa Maggieta. Itsekin köyhistä oloista lähteneelle Swankille samaistuminen oli varmaan suhteellisen helppoa. Clint puolestaan on luonnollinen kärttyisänä vanhana miehenä, jolla on kultainen sydän.

Minulle elokuvan parasta antia on Maggien taistelu kohti huippua. Naisurheilusta kun on surullisen vähän elokuvia, saati laadukkaita sellaisia. Loukkaantuuminen ja eutanasia olivat rohkeita ratkaisuja ohjaajalta, mutta samalla elokuva hieman lössähti kasaan. En myöskään ihan ymmärtänyt Jay Baruchelin näyttelemän Danger Barchin roolia elokuvassa koomisena kevennyksenä itsestään liikoja luulevana nyrkkeilijänä. 

****

Ohjaaja: Clint Eastwood (Hereafter, Täydellinen maailma, Hiljaiset sillat)
Pääosissa: Hilary Swank, Clint Eastwood, Morgan Freeman
Kesto:132min
Valmistusmaa:USA

2 kommenttia:

  1. Elokuvan loppu oli kyllä aikoinaan aika moinen järkytys. Sittemmin sitä on lieventänyt muun muassa muistaakseni Epic movien tai jonkun vastaavan parodia kyseisestä halvaantumiskohtauksesta... =)

    VastaaPoista
  2. Joo, en kyllä nähnyt sen tulevan. Jotenkin on tottunut siihen, että kun se altavastaaja pääsee huipulle niin elokuva loppuu siihen. Ei nyt ainakaan halvaannu!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.