sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 18. toukokuuta 2014

668/1001 Raging bull (1980)

Kuin raivo härkä (Raging bull)  on Martin Scorsesen ohjaama henkilökuva nyrkkeilijästä nimeltä Jake LaMotta. Scorsese on sanonut, että ei ollut oikein varma Raivon härän ohjaamisesta, koska ei oikein tiennyt miten olisi urheiluelokuvaa lähestynyt. Tämä näkyykin hyvin elokuvasta, koska keskiössä ei ole niinkään ottelut kuin Jake itse ja tämän vaikea persoonallisuus. Oikea Jake LaMotta oli mukana  konsulttina elokuvan tekemisessä.

Robert De Niro esittää Jake LaMottaa, joka hurjan luonteensa takia päihittää ihmisiä kehässä ja pääsee huipulle asti taistelemaan mestaruudesta, mutta samalla hänen raivonsa sekä mustasukkainen luonteensa tuhoaa hänen yksityiselämänsä. Yhteen hän tykkää ottaa muun muassa veljensä Joeyn (Joe Pesci) sekä vaimonsa Vickien (Cathy Moriarty) kanssa.

Bronxin härkä
Elokuvasta huomaa heti, että ohjaaja ei ole mitään peruskauraa. Scorsesella on elokuvaan omalaatuinen ote ja sen elokuvaus onkin ihan omaa luokkaansa: mustavalkoisuus tuntui luonnolliselta, useat ottelut on kuvattu kuvasarjoina ja mukaan oli ujutettu värifilmiosio kotielokuvan muodossa jossa pitkä ajan kuluminen oli saatu tiivistettyä luontevaan montaasiin. Näyttelijät myös loksahtivat rooleihinsa: Robert on tietysti loistava (ja voittikin Oscarin) ja Joe Pescin kanssa onnistui omaksumaan vastenmieliset roolinsa. Nämä päähahmot nimittäin olivat kaukana mukavista kavereista. Varsinkin Jaken vaimoonsa Vickyyn kohdistuvaa alistamista oli ahdistava katsoa. 

Robert  LaMottana ja Cathy Vicky vaimona
Kaikista näistä seikoista huolimatta Kuin raivo härkä ei kuulu lempielokuviini enkä sitä mitenkään erityisen mielelläni katso. Jake on mielenkiintoinen hahmo ja elokuva on hyvin tehty, mutta sen verran epämiellyttävästä kaverista on kyse, että en tykkää häntä katsoa.

****

Ohjaaja:Martin Scorsese (The Wolf of wall street, Hugo, Shutter island)
Pääosissa:Robert De Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci
Kesto:129min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.