sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 5. huhtikuuta 2013

Les Misérables (2012)

Kävin katsomassa monesta Oscaristakin ehdolla olleen ja niitä voittaneenkin Les Miserablesin. Olen nähnyt aikaisemman version Lesmissistä teatterissa, jossa Pentti Hietanen veti Jean Valjeanin pääroolin. 

Les Miserablesin juoni on monelle tuttu, mutta pähkinänkuoressa: eletään 1800-luvun Ranskassa, jossa rikkaiden ja köyhien ero on suunnaton ja usea elää suuressa nälänhädässä ja kurjuudessa. Jean Valjean (Hugh Jackman) on varastanut leipää (oliko se nyt) siskon pojalleen ja on joutunut sen seurauksena vankilaan poliisi Javertin (Russell Crowe) toimesta. Epätoivoinen Jean päättää paeta vankilasta, saa hieman onnea osakseen ja päätyy kaupungin pormestariksi. Hän pitää johdossaan tehdasta jossa naiset ompelevat ja yksi näistä ompelijattarista on Anne Hathawayn esittämä Fantine. Muut naiset saavat aikaan Fantinen eron tehtaasta, jolloin tälle ei jää muuta mahdollisuutta tienata sairaalle lapselleen rahaa kuin myymällä itseään. Sairas Fantine kohtaa Jeanin, joka kokee syyllisyyttä naisen kohtalosta ja päättää ottaa tämän lapsen hoitaakseen. Thénardiereiden (Sacha Baron Cohen ja Helena Bonham Carter) luona majaileva lapsi Cosette (vanhana Amanda Seyfried) pääsee kurjista oloista Jeanin huomaan. Jeanin täytyy kuitenkin kohdata menneisyytensä karkulaisena kun Javert ei ole koskaan luopunut tämän jahtaamisesta eikä Cosette tiedä hänen menneisyydestään mitään.

Okei...en onnistunut tuossa pähkinänkuorteistamisessa.

Who am i? Who am i? I am Jean Valjean
 Elokuva ei sinällään juonellisesti onnistunut yllättämään, koska tiesin suurinpiirtein mitä tuleman pitää. Viihdyin kuitenkin hyvin koko 2 ja puolituntisen vaikkakin joidenkin kappaleiden kohdalla huomasin ajatusteni harhailevan. Hauskaa oli varsinkin kuulla Russell Crowen laulavan. Anne oli loistava ja Hughkin veti hyvin. Sacha ja Helena toivat hauskaa ilkikurista lisää paatokselliseen tarinaan. En yleensä erityisesti ole pitänyt Amanda Seyfriedistä, mutta neitseellisen Cosetten rooliin hän sopi kyllä täydellisesti kirkkaine lauluäänineen. Miinus täytyy kuitenkin antaa heikosta suomennoksesta. Tekstitys muutti välillä täysin alkuperäisen sanoman ja käytti myös paikoittain karkeampaa kieltä (piece of shit=vittuilee). Laadukkaasti tehty suuren budjetin pläjäys, joka onnistui herkistämään.

***1/2


Ohjaaja:Tom Hooper
Pääosissa:Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway
Kesto:158min
Valmistusmaa:USA, UK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.