sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 16. huhtikuuta 2013

Helsinki African Film Festival 2013

Helsinki African Film Festival 2013 (HAFF) järjestetään tänä vuonna 8.5-12.5. Elokuvat näytetään Andorran sekä Kino Engelin teattereissa. Festivaali järjestettiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 2010, mutta täytyy myöntää, että kuulin siitä vasta ensimmäistä kertaa tämän vuoden tapahtuman yhteydessä. Odotan festivaalia mielenkiinnolla, koska en hirveän montaa afrikkalaista elokuvaa muista nähneeni. Syvälle mieleeni on ainoastaan juurtunut eteläafrikkalainen komedia The Gods must be grazy, jossa lentokoneesta tippunut Coca-Cola -pullo aiheuttaa afrikkalaisessa heimossa hämmennystä ja eripuraa.

Festivaali tarjoaa laajan kirjon afrikkalaista elokuvaa, mutta kuitenkin tämän vuoden teeman sisällä, joka on: nuoret ja valta. Festivaalin ohjelmistosta mielenkiintoisina osui silmään ainakin nämä kolme:

Death For sale (2011)

Marokkolainen Malik on työtön ja kyyninen nuori, joka on lähtöisin rikkinäisestä kodista ja on rakastunut prostituoituun. Malik päättää ryöstää timanttikaupan kahden pikkurikolliskaverinsa kanssa. Kun ryöstö epäonnistuu, joutuu kukin miettimään omaa kohtaloaan.  Elokuvan synkän tuntuinen juoni ja sen vertaaminen HAFF:n sivuilla film noir -elokuviin sai minut ainakin kiinnostumaan.



Ohjaaja: Faouzi Bensaïdi 
Esitysajat: Torstai 9.5. 21:00, ANDORRA,
sunnuntai 12.5. 19:00, KINO ENGEL

Restless city (2011)

Djbril (Sy Alassane) on laulajan urasta haaveileva katukauppias, joka yrittää selvitä afrikkalaisena maahanmuuttajana New Yorkin laitamilla. Elokuvassa käytetään kerronnan apuna enemmänkin visuaalista kuvastoa kuin dialogia. Mielenkiintoista nähdä hieman realistisempi kuvaus ideasta "afrikkalainen maahanmuuttaja New Yorkissa" kuin Eddie Murphyn tähdittämä Prinssille morsian oli.




Ohjaaja: Andrew Dosunmu 
Esitysajat:Sunnuntai 12.5. 13:00, ANDORRA


TEY (Today) (2012)


Näin uskontotieteilijän kaikki uskonnollisaiheiset elokuvat kiinnostavat. TEY kertoo tarinan Sachesta, joka opiskeltuaan ulkomailla palaa takaisin Senegaliin ja saa tietää, että henget ovat päättäneet hänen kuolemastaan. Sache saa vain yhden päivän aikaa elää, jonka hän viettää pohtien eksistentiaalisia kysymyksiä. Elokuvaa tähdittää yhdysvaltalainen runoilija ja hiphop-taiteilija Saul Stacey Williams. TEY voitti Kultaisen Orin palkinnon FESPACO:sta, joka on Afrikan vastine Oscar-gaalalle ja Oscar-palkinnolle.



Ohjaaja: Alain Gomis 
Esitysajat:Lauantai 11.5. 21:45, ANDORRA, Sunnuntai 12.5. 19:00, ANDORRA

Festivaalin ympärillä on myös kaikenlaista häppeningiä. Helsingin Kansalaistorilla muun muassa järjestetään Afrikkalainen katufestivaali ke 8.5 klo:13-19 ja Caisassa voi myös käydä kuuntelemassa 8.5 klo:17-19 afrikkalaisesta elokuvanteosta.

1 kommentti:

  1. Varsinkin toi TEY vaikuttaa mielenkiintoiselta. Vois vaikka käydä sen katsomassa, jos lippuja on vielä... :)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.