sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

keskiviikko 12. joulukuuta 2012

30/1001 Metropolis (1927)

Katsastin Teeman elokuvafestarit aloittaneen Fritz Langin Metropolis-elokuvan. Ensimmäiseksi sci-fi elokuvaksi tituuleerattu klassikko on antanut aimo kaupalla vaikutteita jälkeläisilleen.

Frederesen (Alfred Abel) on tulevaisuuden kaupunki Metropoliksen hallitsija. Kaupungissa rikkaat asusteevat kaupungissa, mutta köyhät työläiset kaupungin alla tehtaita pyöritellen. Fredresenin poika Freder (Gustav Fröhlich) kokee valaistuksen hetken ja haluaa mennä maan alle työskentelemään "veljiensä ja siskojensa" luokse. Freder vaihtaakin paikkoja erään työläisen kanssa, joka lähtee puolestansa elämään Frederin eloa maan pinnalle. Maan alla työläisiä inspiroi nuori kaunis nainen Maria (Brigitte Helm). 

Fredresen ei tykkää tästä rauhan sanomaa levittävästä naisesta vaan antaa käskyn keksijälle (Rudolf Klein-Rogge), että tämän tulee antaa valmistamalleen koneihmiselle kyseisen naisen kasvot ja näin murskata työläisten luottamus naiseen. Konenainen johtaa työläiset kapinaan, joka aiheuttaa suurta sekasortoa.


Metropoliksen tulevaisuudenkuva on synkeydestä huolimatta varsin osuva vaikkakin loppu antaa toivoa paremmasta huomisesta. Mykkäelokuvien tyyliin osat näyteltiin ylilyöden, joka toimikin hyvin elokuvassa. Brigitte varsinkin oli loistava niin riivattuna konenaisena kuin lempeänä Marianakin. Hänen konenaistanssinsa oli suorastaan hypnoottinen. Myös elokuvan puitteet ovat valmistusaikaansa nähden huippeat. Elokuva antaakin illuusion suurkaupungista.

Pidin myös kovasti kohtauksesta, jossa kuolemaa sekä seitsemää kuolemansyntiä symboloineet patsaat alkoivat tallustella ympäriinsä. Tuollaisen fantasiakohtauksen luojana on pakko olla ollut varsinainen visionääri.

Alussa kiinnostavampi katsoa, mutta loppua kohden sekasortoista tehtaan romahtamista oli hieman rasittava katsoa.

Mestariteos jokatapauksessa.

****

Ohjaaja: Fritz Lang
Pääosissa: Brigitte Helm, Alfred Abel ja Gustav Fröhlich
Kesto:153min
Valmistusmaa: Saksa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.