sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 15. joulukuuta 2012

130/1001 The Rules of the game/ La règle du jeu (1939)

Katsastin Teemalta tulleet Jean Renoirin Pelin säännöt (La règle du jeu) sekä Robert Altmanin Gosford parkin. Elokuvissa on paljon samaa. Altman onkin ottanut paljon vaikutteita omiin elokuviinsa Renoirilta. Kuten Pelin säännöissä, myös Altmanin elokuvissa päähenkilöitä on  useita ja samassa kuvassa. Dialogia on myös paljon ja ihmiset tuppaavat puhumaan toistensa päälle. Pelin säännöt on tehty 30-luvulla ja Gosford park sijoittuu 30-luvulle.

Renoir
Kun Renoirilta kysyttiin, että  mistä elokuvassa on kyse, niin vastasi hän; "An Exact description of the bourgeoisie of our time" Pelin säännöissä onkin joukko porvareita, jotka elää lemmenleikkien täyteistä elämää. Porvarit pitävät metsästysjuhlat ja huvittelevat suhteilla palvelijoihin sekä korttipeleillä ja pahinta mitä he tietävät on syödä taas villikania fasaanin tilalla. Pääosissa pyörii muun muassa Marcel Dalio, Nora Gregor ja Paulette Dubost. Myös Renoir itse näyttelee elokuvassa.


Porvareita.
 Pelin säännöt oli tuloaikanaan kaupallinen pettymys ja ihmiset rynneksivät pois teatteeista. Elokuva bännattiinkin pian sodan alkamisen jälkeen syynä se, että se oli vaaraksi yleisön moraalille. Aikalaisekseen se onkin varmasti ollut kovin rohkea. Nyt 2000-luvulla ei elokuva erityisemmin säväyttänyt. Renoirilla on tietysti ollut paketti hyvin hallussa kun on saanut ohjattua isoa ryhmää ihmisiä niin, että tilanteet tuntuivat luonnollisilta. Näyttelysuoritukset ovat myös soljuvia eikä "näyttelemistä" ole havaittavissa. Renoir luo otoksillaan teatterimaisia kohtauksia.

Porvareitten elämää seurasi lievästi kiinnostuneena sivustakatsojana, mutta suurta intoa ei elokuva kuitenkaan minussa herättynyt. Paljon tuleviin elokuviin vaikuttanut teos, joka onkin nyt tunnustettu mestariteoksena. 

***

Ohjaaja: Jean Renoir
Pääosissa: Marcel Dalio, Nora Gregor ja Paulette Dubost
Kesto: 110min
Valmistusmaa: Ranska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.