sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 26. lokakuuta 2014

663/1001 Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)

Imperiumin vastaisku (Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back) on minun lempi Star Wars -elokuva. Imperiumi jatkaa siitä mihin Star Wars jäi. 

Luke kumppaneineen sai ensimmäisessä osassa tuhottua Kuolontähden, mutta nyt imperiumi on muodostanut jo uuden tukiaseman ja heitä on kapinallisiin verrattuna vieläkin liikaa jäljellä. Luke muistaakin Obi-Wanin kehoituksen mennä syrjäiselle Dagobah-planeetalle jedimestari Yodan (Frank Oz) oppiin. Yoda opettaa Lukelle kuinka käyttää mystistä Voimaa omaksi edukseen, jonka avulla Luke oppii paremmaksi jediksi halliten mielensä ja ruumiinsa. Kesken opetusten Luke saa kuulla ystäviensä Leian (Carrie Fisher) sekä Han Solon (Harrison Ford) olevan vaarassa Darth Vaderin kynsissä ja päättää mennä heitä pelastamaan Yodan vastusteluista huolimatta, koska Lukea Vader odottaakin.

Kuvan täydeltä ihanuutta
Tämä on kyllä täydellinen elokuva. Yoda on tietysti aivan mahtava ja Mark Hamill vangitsee hyvin ristiriitaisia tunteita omaavan jediritarin roolin. Mielestäni elokuvan parasta antia on Luken koulutusprosessi Yodan hoivissa sekä tietysti kohtaaminen Luken isäksi osoittautuvan Vaderin kanssa. Luken käden menettäminen on eeppistä. Elokuvan eri ympäristöt näyttävät hyviltä sekä uskottavilta ja läpi elokuvan on mukavan synkkä tunnelma. Toisin kuin noissa uusissa Star Wars -elokuvissa, niin löytyy näistä vanhemmista StaWoista aina pientä kevennystä synkistelyynkin. Oli se sitten huvittavan Yoda-hahmon muodossa, robottien toimesta tai Han Solon sutkautuksissa.

*****

Ohjaaja: Irvin Kershner (RoboCop 2, Älä kieltäydy kahdesti)
Pääosissa: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher
Kesto:124min
Valmistusmaa:USA

1 kommentti:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.