sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Awakenings (1990)

Heräämisiä (Awekenings) perustuu tositapahtumiin.

Tohtori Malcolm Sayer (Robin Williams) tulee uutena töihin neurologiseen sairaalaan. Tutkiessaan sairaalan asukkaita huomaa hän, että osalla katatonisista potilaista vaikuttaisi olevan taito ottaa heille heitettäviä esineitä kiinni. Malcom havaitsee yhtäläisyyden näiden potilaiden välillä: kaikki sairastivat nuoruudessaan aivotulehduksen. Erityisesti Malcom kiinnittää huomiota Robert De Niron esittäämään Leonardiin, jonka äiti käy aina tätä hoitamassa. Malcom saa luvan kokeilla alzhaimeriin tarkoitettua lääkettä Leonardiin, joka pian reagoi lääkkeeseen ja alkaa kuin ihmeen lailla puhua, kävellä sekä ajatella miltei normaalisti. Lääkkeen teho ei ole kuitenkaan ikuinen.

Robin Williams kiireisenä lääkärinä
Olen aina pitänyt tästä elokuvasta vaikka se on loppujen lopuksi todella surullinen. Robert De Niro tekee loistavan suorituksen katatonisena ja kouristuksia saavana Leonardina. Hän onnistuu esittämään sairasta henkilöä ilman, että se tuntuu kornilta tai pilkkaavalta. Robert saikin osastaan Oscar-ehdokkuuden, mutta pystin vei Jeremy Irons. Robin Williams oli myös hyvä omistautuneena lekurina. Robertin sekä Robinin kemiat toimivat hyvin yhteen. Simpsonien Margen äänestä tuttu Julie Kavner oli myös hyvä jalat maassa olevana tohtoria tukevana hoitsuna. 

Robert De Niro huonossa kunnossa
Elokuvaan tuo oman lisänsä se, että perustuu tositapahtumiin. Aiheesta olisi saanut helposti mauttoman tv-elokuvan, mutta hyvät näyttelijät sekä käsikirjoitus toi tapahtumat henkiin. 

****

Ohjaaja: Penny Marshall (Big, Omaa luokkaansa)
Pääosissa: Robert De Niro, Robin Williams, Julie Kavner
Kesto:121min
Valmistusmaa:USA

2 kommenttia:

  1. En ole nähnyt kyseistä elokuvaa, mutta se on aina kiinnostanut minua, toisin kuin De Niron muut elokuvat kuten Kuin raivo härkä, ehkä juuri siksi, että kyseessä ei ole Kuin raivo härkä. Ja ottaen huomioon, että hän sai Oscar-ehdokkuuden, olen aina ihmetellyt, miten tätä elokuvaa ei pidetä enemmän esillä... Ehkä minun täytyisi katsoa ymmärtääkseni. Ehkä sitten kyseessä vain ei ole mikään Kuin raivo härkä ;)

    VastaaPoista
  2. Joo, ei se mikään Raivo härkä ole, mutta mukava draama!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.