sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 2. lokakuuta 2014

Jakob the Liar (1999)

Jakob the Liar kertoo Robin Williamsin esittämästä nimikkohahmosta, joka elää vuoden 1944 natsien valtaamassa Puolassa.

Robin Williams vainottuna
Jakob kuulee natsien radiosta pätkän, jossa puhutaan venäläisten vastarinnasta. Kerrottuaan uutisen ystävälleen leviää huhut siitä, että Jakob omistaisi radion. Pitääkseen ghetton toivoa yllä jatkaa hän uutisten suoltamista uskotellen, että sellaisen omistaa. Jakob ottaa suojiinsa myös keskitysleirijunasta karanneen 10-vuotiaan tytön (Hannah Taylor Gordon). 

Ghetton väkenä voi nähdä muun muassa Alan Arkin, Bob Balabanin ja Liev Schreiberin.

Liev Schreiber ja Hannah Taylor Gordon
Siitä on pitkä aika kun viimeksi näin Roberto Benignin tähdittämän Kaunis elämä -elokuvan, mutta en voinut välttyä vertailemasta näitä kahta elokuvaa keskenään. Pari vuotta ennen Jakob the liaria ilmestynyt pätkä kertoi miehestä, joka joutuu poikansa kanssa keskitysleiriin, mutta saa mielikuvituksekkailla kertomuksillaan poikansa kuvittelemaan olevansa jossain muualla. Tässä puolestaan Jakob kertoo valheita, että itsemurhiin taipuvainen oma väki sekä pikkutyttö pysyisivät toiveikkaina. Molempien pääosassa on myös eturivin koomikko. Nyt kuitenkin Jakob jäi kauas Kauniin elämän taakse.

Jakob the liarin rakentuminen valheellisen radion ympärille ei muodostunut niin kiinnostavaksi. Synkästä aiheesta oltiin saatu joitain ihan nauramisen arvoisia kohtauksiakin, mutta pääasiallisesti elokuva oli aika mitäänsanomaton. Aksenttia vääntävät tutut naamat eivät täysin uskottaviakaan juutalaisina olleet. Pientä juutalaistyttöä näyttelevä hahmo oli kyllä ihan sympaattinen eikä Robin Williams huono ollut. Jakobin suulasta Micha-kamua esittävä Liev Schreiberin puolestaan tuntui olevan täysin väärässä elokuvassa. Elokuvan musiikkina oli myös rasittava juutalaisralli, joka toistui liikaa.

Kyllä sen katsoi, mutta vähän tympeä.

**1/2

Ohjaaja:Peter Kassovitz (Drôles d'oiseaux)
Pääosissa: Robin Williams, Hannah Taylor Gordon, Éva Igó
Kesto:120min
Valmistusmaa:Ranska, USA, Unkari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti