sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Viha/ La Haine (1995)

Katsoin yhteiskunnallisesti kantaa ottavan Mathieu Kassovitzin ohjaaman ja Vincent Casselin tähdittämän ranskalaisen elokuvan nimeltään Viha (La Haine).

Bang!
Maahanmuuttajataustainen Abdel hakataan pahasti poliisin toimesta, joka sytyttää Ranskassa mellakan lähiöiden kasvattien ja poliisin välillä. Elokuvassa seurataan kolmea ystävystä: Vinziä, Hubertia ja Saidia. Abdelin mukiloiminen synnyttää varsinkin juutalaisessa Vinzissä (Vincent Casselissa) vihan tunteita. Mitä pidemmälle elokuva tarinaa kuljettaa, niin sitä enemmän Vinzissä kiehuvat tunteet tulevat pintaan. Vinz myös löytää poliisin kadottaman aseen, joka ruokkii ajatusta kostosta. Tummaihoinen Hubert (Hubert Koundé) yrittää välttää rikollista toimintaa. Hänen omistamansa punttisali on poltettu mellakoissa ja pikku hiljaa välinpitämättömyys sekä viha valtaa hänetkin. Arabitaustainen Said (Saïd Taghmaoui) toimii kuumapäisen kaksikon välillä sovittelijana, mutta kyllä hänelläkin riittää tyytymättömyyttä jota jakaa.

Elokuvassa käytettiin jännää sommittelua vessakohtauksessa, jossa peili toimi osana kerrontaa.

Varsinkin amerikkalaisissa valtavirtaelokuvissa kuten Kaunis Sabrina, Forget Paris tai Midnight in Paris esitetään Ranska ja Pariisi romanttisen unelman multihuipentumana. La Haine oli siinä mielessä jo mielenkiintoinen, että se toi esiin Pariisista toisen, vähemman romanttisen, puolen. Pariisissa ei ole kaikki hyvin vaan lähiöiden työttömyys, rikollisuus ja lähiöissä asuviin ihmisiin kohdistuva rasismi kukkii siellä vielä tänäkin päivänä. Elokuva alkaa kertomuksesta miehestä, joka pudotessa korkealta hoki mielessään, että "kaikki hyvin tähän asti", mutta lopputulos on kuitenkin se mikä ratkaisee. Tätä kertomusta käytettiin elokuvan lopussa vertauskuvauksena Ranskan lähiötilanteeseen..."kaikki hyvin tähän asti..."

Elokuva oli visuaalisesti mielenkiintoinen, jossa käytettiin mustavalkoisen kuvauksen ohella muitakin kiehtovia taiteellisia ratkaisuja. Temaattisesti elokuva myös kiinnosti, koska Ranskan mellakat tuntuvat joltain kaukaiselta, joista kuulee vain silloin tällöin uutisissa. La Haine antoi konkretiaa siihen, että mistä oikein on kysymys tämän fiktiivisen kertomuksen kautta. Näyttelijät olivat myös loistavia. Varsinkin Vincent ja Hubert toimivat elokuvan selkärankana.

Tykkäsin kyllä.

****

Ohjaaja:Mathieu Kassovitz
Pääosissa:Vincent Cassel, Hubert Koundé, Saïd Taghmaoui
Kesto:98min
Valmistusmaa:Ranska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.