sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 2. heinäkuuta 2013

Brave (2012)

Katsoin Disney:ltä viime vuonna tulleen animaation nimeltään Urhea (Brave).

Prinsessa Merida (Kelly Macdonald) elää Skotlannin nummilla eikä haluaisi olla äitinsä (Emma Thompson) vaatima hieno prinsessa vaan enemmän isänsä kaltainen jousipyssysankari. Merida kohtaa kauhun hetket kun hän saa kuulla, että hänen vanhempansa on sopinut viereisten klaanien kanssa, että yksi heidän pojistaan tulee naimaan Meridan. Tyttö kokee, että hänen äitinsä ei kuuntele eikä ymmärrä tätä ja niinpä hän päätyy puolittain vahingossa noidan mökille, josta tilaa loitsun, jolla hänen äitinsä muuttuisi niin, että Meridan kohtalo vaihtuisi. Loitsun myötä Meridan äiti muuttuu karhuksi, jota prinsessa ei toivonut. 

Merida yrittääkin keksiä kuinka peruisi ilkeän noidan taian.

Brave:n perhe
Brave poikkesi siinä mielessä muista näkemistäni Disneyn prinsessasaduista, että siinä ei ollut romanttista rakkauden kohdetta. Elokuva keskittyikin enemmän siihen kuinka vaikeaa teini-ikäisen on ymmärtää äitiään ja päinvastoin. Tämä oli tietysti ihan virkistävää vaihtelua, mutta ärsytyksekseni havaitsin kaipaavani sitä prinssi charmingia. Elokuva tuntui kiinnostavalta ja mukaansatempaavalta siihen asti kun selvisi, että elokuvan pääjuoni onkin se, että äiti muuttui karhuksi. Äidin toilailut karhuna ei tuntunut kovinkaan kiehtovalta seurattavalta.

Merida oli kuitenkin kivaa vaihtelua huoliteltujen prinsessojen riviin sekatukkaisena ja lantiokkaana sekä toiminnallisena naisena, joka päättää omasta kohtalostaan. Hänet olisinkin mielelläni nähnyt jossain muussa seikkailussa, jonka juoni olisi lähtenyt täysin eri suuntaan.

***

Ohjaajat:Mark Andrews, Brenda Chapman
Pääosissa:Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson
Kesto:93min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.