sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 9. heinäkuuta 2013

Fake Person Double Bill: The Night listener (2005)/ Catfish (2010)

Katsoin sattumalta kaksi hieman samantyyppistä elokuvaa. Molempien pääideana oli se, että höyrypäinen nainen huijaa viatonta miestä lahjakkaalla feikkilapsellaan. The Night listener oli näistä fiktiota ja Catfish puolestaan dokumentti.

Night listener (2005) 

Gabriel (Robin Williams) on yöradio-ohjelman juontajaa, joka tutustuu puhelimitse suureen faniinsa; kuoleman sairaaseen Pete-poikaan (Rory Culkin), joka on tehnyt kirjan kokemuksistaan pedofiliaringin uhrina. Gabrielin entinen avomies (Bobby Cannavale) huomauttaa, että Petellä ja tämän ottoäidillä Donnalla (Toni Collette) on samantyyliset äänet. Epäilys herääkin Gabrielin mieleen, että onko koko Peteä olemassakaan?

Relationship status: It's complicated.
En ollut kuullut tästä elokuvasta mitään ennen kuin törmäsin siihen Valintatalon käytettyjen vuokravideoiden myyntilaarissa. Mielestäni Robin Williams on hyvä näyttelijä ja teki hän vakuuttavan roolin tässäkin. Erityisen virkistävää elokuvassa oli mielestäni se, että vaikka Williams esitti taas homoa kuten muun muassa Birdcagessakin, niin tässä hänen homous oli hillittyä eikä mitenkään koko elokuvan pääasia. Elokuvan päähenkilö nyt vain sattui olemaan homo, joka joutui hämmentävien tapahtumien keskelle. Williams onnistui kuitenkin olemaan erilaisella tavalla hauska ja huomasinkin nauravani ääneen tämän roolihahmon sarkastisille huomautuksille. Hauskimmat hetket olivat Williamsin kohtaukset Sandra Oh:n näyttelemän Annan kanssa.

Toni Collette ruumiillisti myös hyvin mieleltään häiriintyneen naisen roolin, jonka ystävällinen asenne vaihtuu nopeasti uhkaavaksi. Hieman kauhistelin alussa sitä, että kuinka Macaulay Culcin on laitettu näyttelemään pedofilian uhria, kun pitkään oli epäilys, että olikohan Michael Jackson hänelle jotain lapsena tehnyt. Tarkemmin katsottuani kuitenkin huomasin, että eihän se mikään Macaulay olekaan. Näyttelijä olikin tämän veli. 

Mielenkiintoinen trilleri, jossa ei ole hirvästi kliimakseja, mutta jännittävä poljento läpi matkan.

***

Ohjaaja: Patrick Stettner
Pääosissa: Robin Williams, Toni Collette, Joe Morton
Kesto:91min
Valmistusmaa: USA


 Catfish (2010)

Yaniv Schulman tutustuu netissä lahjakkaaseen, noin 8-vuotiaaseen tyttöön, joka lähettelee Yaniville hienoja maalauksiaan. Yaniv jakaa työhuoneensa kahden elokuvantekijän kanssa, jotka päättävät dokumentoida Yanivin ja tytön ystävyyttä. Yaniv tutustuu puhelimitse tytön äitiin sekä tämän siskoon, joka Facebook-kuvien perusteella on varsinainen kaunotar. Kaiken lisäksi hän vielä harrastaa vatsatanssia ja osaa soittaa kitaraa ja laulaakin. Yanivin ja tytön siskon suhde syvenee ja alkavat he tuntea romanttisia tunteita puolin ja toisin. Yanivin epäilykset kuitenkin heräävät yhtenä päivänä kun hän huomaa, että kaikki biisit jotka tyttö väittää tehneensä, ovatkin jonkun toisen kipaleita.

Miehet päättävätkin mennä tapaamaan koko perhettä ja selvittää, että mistä oikein on kysymys. Perille päästyään selviääkin, että yksi keski-ikäinen nainen on ollut kaikkien persoonien takana eikä ole mitään lahjakasta 8-vuotiasta tyttöä.

Yaniv ja tytön lähettämät maalaukset
Tiesin, että on olemassa tv-sarja nimeltää Catfish, joka käsittelee nettideittailua, mutta en tiennyt että se perustuu tähän elokuvaan. Pätkästä tekee erityisen hauskaksi se, että se on totta. Yaniv on myös mielenkiintoinen persoonaa, joka reagoi tilanteisiin suurella tunteella.

Mielenkiintoista oli myös se, kuinka selväjärkinen tämä persoonien keksijä loppujen lopuksi oli ja kuinka häneen tutustuminen tavallaan lisäsi ymmärrettävyyttä ja hyväksyttävyyttäkin hänen teoilleen. Naisen ura oli päättynyt, koska hän oli siirtynyt hoitamaan kokopäiväisesti kahta täysi-ikäistä ja vaikeasti kehitysvammaista miehensä poikaa. Yanivin huijaaminen olikin hänelle ulospääsy karusta arjesta.

Hyvä esimerkki siitä kuinka helposti voi ihastua henkilöön, jota ei kuitenkaan tunne oikeastaan ollenkaan.

***1\2

Ohjaaja:Henry Joost, Ariel Schulman
Pääosissa:Henry Joost, Ariel Schulman, Yaniv, Angela Wesselman-Price
Kesto:87min
Valmistusmaa:USA


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.