sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 28. helmikuuta 2016

The Big Short (2015)

The Big Short kertoo jenkkien vuonna 2007 puhjenneesta asuntokuplasta.

Christian Bale on Scionin sijoitusrahastonhoitaja Michael Burry, eksentrinen lääketieteen tohtori, joka osaa matikan jalon taidon. Hän näkee luvuissa, että asuntorahoituksessa on ilmaa ja ennakoi tulevan asuntokuplan puhkeamisen. Burry päättääkin "lyödä vetoa" asuntomarkkinoita vastaan, jonka pankit hyväksyvät mielellään, koska "kuka nyt ei maksaisi asuntolainaansa?". 

Deutschebankin Jared Vennett (Ryan Gosling) saa kuulla mitä Burry on tehnyt ja haluaa mukaan samaan rahavaunuun. Väärään numeroon soittamisen seurauksena pieni FrontPoint Partners -firma pääsee osalliseksi Vennetin ideaan. FrontPointin Mark Baum (Steve Carell) on kyllästynyt ihmisten huijaukseen ja pankkien kusetukseen ja alkaa päästä jyvälle kuinka lepsusti lainoja ihmisille myönnetään.

Elokuvassa on vielä kolmas rinnakkainen tarina, jossa kaksi räkänokkaista kellaribisnestä tekevää nuorta saavat vihin tulevasta asuntokuplasta ja pääsevät tekemään sillä rahaa vanhan konkarin Ben Rickertin (Brad Pitt) avulla.

Burry on tutkinut datan
The Big Short teki hyvää työtä yrittäessään valoittaa asuntokuplaan johtavia syitä, niin että koko kansa sen tajuaisi. Vaikeaa termistöä selitettiin esimerkiksi vaahtokylpynaisen sekä black jack -pöydässä istuvan Selena Gomezin avulla. Kuivaa aihetta piristi varsinkin Steve Carrelin esittämä hahmo, joka kirvoitti minulta ainakin suurimmat naurut.

En kuitenkaan pitänyt tarinan nopeista leikkauksista ja täyteen ahdetusta kuvastosta. Tarinan sisäistämisen kannalta minulle olisi sopinut paremmin hieman hitaampi tempo. Gosling ja Balekin onnistuivat osissaan, mutta jotenkin kokonaisuus ei vaan toiminut minulle. Ihan hauska, mutta nopeasti unohdettava. Kenellekään ei kuitenkaan tullut varmaan yllätyksenä tämän elokuvan myötä, että pankit ovat roistoja.

Ajoittain hauska ja hyvää näyttelytyötä sisältävä.

***1/2

Ohjaaja: Adam McKay (Anchorman, Anchorman 2, Velipuolet)
Pääosissa: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling
Kesto:2h20min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti