sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 21. helmikuuta 2016

221/1001 The Third Man (1949)

Tell me. Would you really feel any pity if one of those dots stopped moving forever?

Kolmas mies (The Third Man) on Carol Reedin ohjaama klassikko. 

Kolmannen miehen tapahtumat sijoittuvat sodan jälkeiseen Itävallan pääkaupunkiin, Wieniin. Holly Martins (Joseph Cotten) saapuu Wieniin, koska hänen ystävänsä Harry Lime (Orson Welles) on luvannut tälle töitä. Holly saa kuitenkin tietää, että Harry on juuri kuollut jääden auton alle. Holly selvittelee asiaa Wienin poliisin sekä Harryn tyttöystävän, Annan (Alida Valli), kanssa. Kuolleen Harryn seurassa turman aikana olleet kaksi ystävää kertovat raahanneensa ruumiin pois autotieltä, mutta ovimies kertoo nähneensä kolmannenkin miehen. Hollyn epäilyt heräävät, että ehkä kyseessä onkin murha. 

Penkoessaan asiaa syvemmältä Hollylle alkaa kuitenkin paljastua - ei niin kaunis totuus - kuolemansa lavastaneesta "kolmannesta miehestä".

Harry Lime on takaa-ajettu
Kävin vajaa vuosi sitten Wienissä, joten elokuvan maisemista oli hauska bongata tuttuja paikkoja. Wien sopiikin hyvin film-noir-elokuvan miljööksi. Kolmas mies menee suoraan asiaan turhia selittelemättä. Suurelti elokuvan onnistumisesta on kiitettävä sen elokuvaajaa; valot ja varjot luovat mielenkiintoisen sekä mysteerisen tunnelman. Orson Welles on loistava luihuna Limenä ja Alida puolestaan "naulaa" femme fatale -roolinsa. 

Vasemmalla Holly ja yksi vanhimmista maailmanpyöristä ja oikealla oma kuvani samaisen maailmanpyörän vaunun sisältä
Elokuva tarjoilee ennalta-arvaamattomia ratkaisuja tarinan kerronnassaan. Kun Holly ja Harry menevät maailmanpyörään, niin sitä tavallaan odottaa että miesten välillä käytäisiin jonkinlainen käsirysy, mutta mitään ei tapahdukaan. Harry vain latelee kuuluisan repliikkinsä mitättömistä ihmisistä. Elokuvan loppu on myös erilainen: Anna kävelee horisontista kohti auton luona seisoskelevaa Hollya mennen miehen sekä kameran ohi katsomatta tai vaihtamatta sanaakaan Hollyn kanssa. Naisen ja miehen välistä pientä sananvaihtoa odottanut katsoja jää hölmistyneenä ihmettelemään yllättävää ratkaisua. On kyllä yksi hienoimmista loppukohtauksista. Jännän viban loi myös se, että Anna kutsui Hollya muutaman kerran Harryksi vahingossa.

Visuaalisesti henkeä salpaava. 

*****

#elokuvahaaste2016 (23.Mustavalkoinen elokuva)

Ohjaaja: Carol Reed
Pääosissa: Orson Welles, Joseph Cotten, Alida Valli
Kesto:1h44min
Valmistusmaa:UK

4 kommenttia:

 1. Olet poikennut kuvauspaikalla. Siistiä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oli kyllä aika hauska fiilis olla samoissa maisemissa! :)

   Poista
 2. Tämänkin edellisestä katsomisesta ihan liian pitkä aika.

  VastaaPoista