sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Takaisin pintaan (2016)

Voitin Episodi-lehden arvonnassa pääsyn suomalaisen dokumenttielokuvan - Takaisin pintaan - ennakkonäytökseen.

Dokumentti kertoo ryhmästä luolasukeltajia, joista kaksi menehtyy vuonna 2014 Norjan Plurdalenissa tapahtuneessa sukellusonnettomuudessa. Dokumenttia ideoitiin jo ennen onnettomuuden sattumista, mutta Plurdalenin traagisten tapahtumien jälkeen sen muoto muuttui. Ohjaaja Juan Reinaa kiehtoi luolasukeltajien olemus viimeisinä todellisina tutkimusmatkailijoina. 

Onnettomuus sattuu 130 metrin syvyydessä vieraan maan vesillä. Viranomaiset aloittavat menehtyneiden sukeltajien nouto-operaation, mutta toteavat sen liian vaaralliseksi. Samalla julistetaan myös yleinen kielto kohteen sukeltamiseen. Vetiseen hautaan jääneiden sukeltajien eloon jääneet ystävät: Patrik, Kai ja Vesa sukelluskouluttaja Samin avustuksella päättävät hakea ystävänsä kielloista huolimatta pois. 

Operaation laittomuuden takia ideointi pidetään tiukasti salassa. Auttava ryhmä koostuu lopulta 14 suomalaisesta sekä 11 norjalaisesta jäsenestä. 

Pinnan alla
Takaisin pintaan on mielenkiintoinen suomalaisdokumentti. Vedenalaisen maailman mystisyys ja vaarallisuus herättää kunnioitusta tähän "ihmiselle vihamieliseen ympäristöön" menijöitä kohtaan. Dokumentin tekemisolosuhteet ovat äärimmäiset, mutta kokonaisuudesta oli saatu katsojalle johdonmukainen. Sukelluskohtauksia tauotti sukeltajien yksilöhaastattelut, joissa he avasivat omaa ajatusmaailmaansa sekä tapahtumien kulkua. Välillä oli kuitenkin hieman hankala hahmottaa sukelluskohtauksissa, että kuka kukin oli ja missä päin sukellettiin. Asiaa hahmottavat kaavakuvat olivat hieman liian vähän aikaa katsojan sisäistettävänä ruudulla. 

Pidin siitä, että näinkin surullisen tapahtuman ympärille keskittynyt elokuva ei vellonut surussa eikä "jenkkityyliin" koittanut pumpata katsojalta kyyneliä. Miesten puheista välittyi ajatus siitä ettei kukaan halua kuolla, mutta tietää kuitenkin sukeltamisen vaarat ja tavallaan hyväksyy sen yhtenä mahdollisuutena. Sykähdyttävää oli kun yksi sukeltajista alkoi tapahtumien jälkeen miettiä oman pään kestämisen ja rakkautensa sukeltamista kohtaan välillä. Paniikki ei ole ystävä veden alla. Elokuvassa sai myös naureskella miesten heittäessä läppää tunnelman keventämiseksi. 

Luolasukeltajat sekä Plurdalenin tapahtumat ansaitsevat oman dokumenttinsa. Ajatus siitä, että oma ystävä olisi viimeisellä matkallaan jossain veden alla toisessa maassa saisi itsenikin levottomaksi. Näin maallikkona on vaikea tietysti edes tajuta miten haastavasta operaatiosta oli kyse, mutta jotain osviittaa antaa pintaan tuomista yrittäneen norjalaisvirkamiehen epäuskoinen reaktio kun miehet kertovat puhelimitse noutaneen itse ystävänsä.

Hyvää ystävänpäivää kaikille. Pidetään huolta toisistamme.

****

#elokuvahaaste2016 (9.Dokumentti)

Ohjaaja:Juan Reina
Pääosissa: Patrik Grönqvist, Kai Känkänen, Sami Paakkarinen, Vesa Rantanen
Kesto:1h30min
Valmistusmaa:Suomi

4 kommenttia: