sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 4. helmikuuta 2016

Spotlight (2015)

Spotlight kertoo Boston Globen paljastamasta pedofilivyyhdistä roomalais-katolisessa kirkossa. Elokuva on muun muassa ehdolla parhaan elokuvan sekä ohjauksen Oscarista.

Walterin (Michael Keaton) johtama sanomalehti-Globen "Spotlight"-toimittajatiimi: Mike (Mark Ruffalo), Sacha (Rachel McAdams) ja Matt (Brian d'Arcy James) keskittyvät juttuaiheiltaan pitkiin tutkimusprosesseihin ja hitaaseen tempoon. Tiimille tulee uusi päätoimittaja Marty Baron (Liev Schreiber), joka haluaa, että tiimi ottaa tarkemman tutkimuksen alle Bostonilaisen pedofiilipapin tapauksen. Pitkällisen tutkimustyön tuloksena muun muassa haastattelemalla uhreja sekä lakimiehiä, jotka sovittelivat kirkon kanssa hyväksikäytön uhrien nostamia kanteita, käy ilmi että ilmiö on laajempi kuin kukaan pystyi arvaamaankaan.

Elokuvassa voi nähdä myös muun muassa Stanley Tuccin pedofiilien uhrien lakimiehenä.

Spotlight-gang
Spotligh on hyvin epätasainen elokuva. Elokuva alkoi huonosti eikä tempaissut samalla tavalla imuunsa kuin siihen verrattavissa oleva All the president's men, joka kertoi Watergate-skandaalin paljastaneista toimittajista. Sivuosastaan Oscar-ehdokkuuden saanut Mark Ruffalo oli kuin huono karikatyyri bostonilaisesta toimittajasta muikistellessaan suutaan vinoon. Koko toimitustiimi tuntui teennäisen innostuneelta jutusta. Aivan eri tunnelmiin vei Dustin Hoffman ja Robert Redford kun he keksivät jotain oleellista jutun ratkaisemisen kannalta. Spotlight oli kuin väljähtänyt versio tästä. Pidän Michael Keatonista näytteiljänä eikä hän tässäkään huono ollut, mutta tuntui vain ettei kukaan näyttelijöistä oikein uskonut oikeasti olevan näitä 90-luvun toimittajia ja se näkyi katsojalle. En ymmärrä ollenkaan Rachel McAdamsin Oscar-ehdokkuutta. Eihän hän edes juuri tehnyt elokuvassa mitään. 

Stanley Tucci hukkuu töihinsä
Ja syy tietenkin siihen, että miksi näin huonosti jännitettä rakentava, hajanainen ja heikohkoa näyttelemistä sisältävä elokuva on Oscar-kisassa ja muutenkin kriitikoiden ylistämä? No sen aihe. Toki Globe teki tärkeää työtä näiden pedopappien kiinni saamiseksi ja antoi äänen lukuisille viattomille uhreille, jotka pitivät hyväksikäyttäjiään Jumalan asemassa. Elokuvan olisi voinut kuitenkin tehdä aiheesta paremmin. Eikä kyse ole siitä ettäkö elokuva olisi umpisurkea vaan siitä että ei se nyt niin hyvä ole, että se Oscarin ansaitsisi. Ruffalo/McAdams ei ainakaan. John Slatteryn toimituksen johtaja-hahmo oli täysin tarpeeton. 

Positiivisiksi asioiksi pitää kuitenkin nostaa, että meno parani keskivaiheilla, Stanley Tucci oli loistava ja Billy Crudupin esittämä lakimies oli hypnoottinen.

***1/2

#elokuvahaaste2016 (14. Tositapahtumiin pohjautuva elokuva)

Ohjaaja: Tom McCarthy (The Cobbler, The Station Agent)
Pääosissa:Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams

Kesto:2h8min
Valmistusmaa: USA

2 kommenttia:

  1. Eikä!! Tulen juuri tätä katsomasta ja spoiler alert! olen hyvin eri mieltä kanssasi. Minun täytyy jopa sulatella jokunen hetki ennen kuin kirjoitan tästä arvostelun...

    VastaaPoista