sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 9. toukokuuta 2015

Blue Jasmine (2013)

Woody Allenin ohjaama Blue Jasmine kertoo naisesta, joka kokee rikkauden jälkeen äkkiköyhyyden tässä modernissa "Viettelysten vaunussa". Cate Blanchett pokkasi roolistaan Oscar-pystin.

Jasmine (Cate Blanchett) haikailee mennyttä elämäänsä New Yorkissa rikkaan liikemiehen (Alec Baldwin) kanssa, jonka varakkuus vietiin hänen hämäräbisneksien paljastuttua. Jasmine menee siskonsa Gingerin (Sally Hawkins) luokse San Franciscoon häntä koipien välissä asumaan vaikka häpesikin häntä ollessaan seurapiirimaailman huipulla. Ginger elää tavallista työväen elämää työskennellen kaupassa ja seurustellen Jasminen määritelmää käyttäen "luusereiden" kanssa.

Jasmine aloittelee elämäänsä alusta hermoromahduksensa jälkeen tavoitteenaan saada online-tutkinto sisustussuunnittelusta. Hän kuitenkin tapaa miehen (Peter Sarsgaard) joka vaikuttaa pääsylipulta pois köyhyydestä. 

Ohjaaja Woody Allen seurailee kohtauksen kulkua
Cate Blanchettin loistavan roolisuorituksen ympärille rakentuvaa elokuvaa on mielenkiintoista katsoa. Caten suoritus on suorastaan hypnoottisen hyvä. Vaikka elokuvassa onkin paljon Woodylle ominaisia piirteitä kuten psyykkisesti häiriintynyt päähenkilö, paljon henkilöhahmoja sekä puhetta, ei se tunnu kuitenkaan hyvässä mielessä "Woodymaiselta"; tunnusomainen dialogi on vaihtunut Caten esittämän hahmon monologeihin.

Elokuva poukkoilee luonnollisesti Jasminen menneisyyden sekä nykypäivän välillä. Typecastattu Alec Baldwin sopii hyvin rikkaan miehen rooliin kuten jo todettu hittisarjassa 30 Rock. Sally Hawking Gingerinä on myös varsinainen piristysruiske elämän viemänä naisena, joka huomaa, että oma vaatimaton elämä onkin aikasta hyvä kun vertaa sitä siskonsa nousuun ja tuhoon. 

Oman tyydytyksensä tuo myös se kun näkee rikkaan putoavan la-la-landista syömään samaa leipää kuin me muutkin. 

Viihdyin.

****

Pääosissa:Cate Blanchett, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard
Kesto:98min
Valmistusmaa:

3 kommenttia:

  1. Tämä on itselle yksi kaikkien aikojen lempielokuvia, koska ensinnäkin olen yksi niistä oudoista ihmisistä, jotka Woody Allenin elokuvista pitää. Lisäksi Cate on yksi lempinäyttelijöistäni ja tämä on ehdottomasti hänen parhain roolisuorituksensa.

    VastaaPoista
  2. Woody on tehnyt niin paljon elokuvia, että minäkin pidän niistä, mutta en kaikista. Kun kirjoitin, että pidin positiivisena ettei elokuva ollut niin Woodymainen, niin ajattelin sitä lähinnä vaihtelun takia. Cate on kyllä loistava näyttelijä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu en minäkään hänen kaikista leffoista pidä. En mm. voi sietää Mia Farrowta, joten se sysää syrjään jo valtaosan Woodyn leffoista - sääli sinänsä...

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.