sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 21. toukokuuta 2015

890/1001 Toy Story (1995)

Toy Story on ensimmäinen kokopitkä tietokoneanimaatio. Elokuvan ohjaaja John Lasseter olisi halunnut tehdä ensin puolituntisen tv-spesiaalin, mutta hänet suostuteltiin tekemään suoraan lyhäreiden jälkeen kokopitkä: jos pystyt tekemään puolituntisen, niin pystyt tekemään puolitoistatuntisenkin". Elokuva on täynnä viittauksia esimerkiksi Pixarin historiaan.

Cowboy-nukke Woody (Tom Hanks) on Andy-pojan (John Morris) lempilelu. Woody kokee kuitenkin asemansa uhatuksi kun Andy saa synttärilahjaksi uuden hienon Buzz Lightyear -lelun (Tim Allen). Tämä ei aluksi tajua ettei ole oikea avaruuslentäjä vaan pelkkä lelu, mikä ajaa Woodyn hulluuden partaalle.

Woodyn kauna vie hänet ja Buzzin seikkailulle ulkomaailmaan, jossa he yrittävät päästä takaisin muiden lelujen luokse jotka ovat jo matkalla Andyn uuteen kotiin muuttokuorman mukana.

Muita leluja ovat muun muassa Rex (Wallace Shawn), Slinky (Jim Varney), Hamm (John Ratzenberger) ja Herra Perunapää (Don Rickles).

Woody ja Buzz
Luin imdb:stä mielenkiintoisia taustoja elokuvasta. Billy Crystalia ajateltiin aluksi Buzz Lightyearin rooliin, mutta Billy kieltäytyi siitä ja katui elokuvan nähtyään valintaansa. Tämän kuultua ohjaaja John Lassater soitti Billylle tarjotakseen osaa Monsterit Oy:sta ja Billy suostui suoralta kädeltä tietämättä mitä roolia Lassater hänelle tarjoaa. Tom Hanks oli puolestaan Lassaterin ensisijainen valinta Woodyn rooliin. Tomin sai vakuutettua ottamaan rooli vastaan testipätkä, joka oli tehty Tomin ääntä lainaten hänen elokuvastaan Turner ja täystuho. Tom myös uskoi itse lapsena että lelut elävät öisin omaa elämäänsä, joka teki roolista kiehtovamman. Hän teki ääninauhoitukset Omaa luokkaansa sekä Uneton Seattlessa elokuvien tauoilla, koska ei halunnut tehdä nauhoituksia vakavien elokuviensa Philadelphian ja Forrest Gumpin välillä.

Toy Story on animaation uudistaja niin hyvässä kuin pahassakin. Loistavia animaatioita on seurannut Toy Storyn jalanjäljissä, mutta myös lukuisia kehnoja lastenohjelmia jotka täyttävät joka-aamu telelevisioruudut. Toy Story on kuitenkin ilo silmälle sekä mielelle. Vaikka tietokoneanimaatiot ovatkin kehittyneet teknisesti Toy Storysta näyttää se hyvin mallia, että kunnon tarina on tärkeämpi kuin tekniset seikat. Loistava idea tehdä animaatio lelumaailmasta jossa elottomat esineet saavat persoonallisuudet sekä tarkoitusta elämälleen lapsen leikeissä. Itse olin jo teini-iässä kun elokuva ilmestyi, joten elokuva ei sinällään ole minulle nostalgisesti tärkeä, mutta voin kuvitella, että se inspiroi monia lapsia leikeissään.

Woody ja Buzz ovat molemmat mielenkiintoisia hahmoja ja heidän välistä nokkapokkaa on hauska katsoa.

Kaikin puolin onnistunut elokuva.

****

Ohjaaja:John Lasseter (Ötökän elämää, Autot)
Pääosissa:Tom Hanks, Don Rickles, Tim Allen, 
Kesto:81min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.