sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 3. elokuuta 2014

Captain Phillips (2013)

Tom Hanksin tähdittämä Captain Phillips niitti menestystä 2014 vuoden Oscar-gaalassa ollen ehdolla kuudessa eri kategoriassa. Tosin yhtään pokaalia ei kotiin kannettavaksi irronnut. Sivuosaehdokkuuden sai mainio Barkhard Abdi, jolla ei ollut ennen tätä elokuvaa minkäänlaista näyttelijätaustaa vaan toimi autokuskina. Elokuva perustuu tositapahtumiin.

Kapteeni Phillips (Tom Hanks) lähtee kuskaamaan jättikokoisella Maersk Alabama -laivalla humanitaarista avustusta kehitysmaihin. Lastina on siis lähinnä ruokaa ja juomaa. Reitti on vaarallinen merirosvouksen takia ja lähellä Somalian vesiä saavat Phillips ja hänen miehistönsä perään kaksi veneellistä aseistettuja somalialaisia piraatteja, joiden johtajana toimii Muse (Barkhad Abdi). Sitkeän jahtinsa ansiosta pääsevät somalit valtaaman laivan.

"...Look at me. I am the captain now."

Kapteeni tiukassa tilanteessa
En suoraan sanottuna odottanut Captain Phillipsiltä paljoankaan, koska mielestäni sen juoni ei kuulostanut erityisen kiehtovalta. Elokuva onnistui kuitenkin yllättämään positiivisesti. Se ei tuntunut väkinäiseltä ja teennäiseltä vaan äärimmäisen realistiselta. Tähän auttoi se, että elokuvantekijät onnistuivat saamaan lavasteiksi oikean Maersk Alabaman sisarlaivan. Laiva oli siis kuin kopio tuosta Maerskista jossa oikea action tapahtui. He saivat myös neuvonantajakseen laivalla oikeastikin olleen tekniikon, joka oli ekstrojen perusteella loistava tyyppi.

Piraatit
Elokuva piti kokoajan pienessä jännityksessä ja onnistui luomaan uhkaavan tunnelman.  Tom Hanks oli mukavan jämäkkä kapteenina ja Abdin suoritus sen verran vakuuttava, että vaikea uskoa hänen näyttelevän ensimmäisessä elokuvassa. Hänen kehorasvaton olemuksensa auttoi asiaa. Elokuva ei myöskään ollut täysin jenkki halleluujaata vaan molempien puolien motiivit otettiin mukavasti huomioon.

"There's got to be something other than being a fisherman or kidnapping people."
"Maybe in America, Irish, maybe in America."

Tykkäsin kyllä.

****

Ohjaaja:Paul Greengrass (The Bourne Supremacy, The Bourne Ultimatum)
Pääosissa: Tom Hanks, Barkhad Abdi, Barkhad Abdirahman
Kesto:115min
Valmistusmaa:USA, Saksa





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.