sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Dangerous Waters Double Bill: Sanctum (2011)/ Poseidon (2006)

 Sanctum (2011)

Minusta on aina jotenkin omituista, että jos elokuvassa ei ole hirveän nimekkäitä näyttelijöitä tai ohjaajaa, niin sitten kuuluisasta tuottajasta pitään laittaa hirveät otsikot elokuvan kanteen. Tässä Sanctumissakin oli oikein isolla James Cameronin nimi ja hänen elokuvansa Titanic ja Avatar. Mutta se varmaankin myy niitä elokuvia enemmän...

Miljonäärin rahoittama luolientutkijaryhmä on edennyt pari kilometriä osittain veden alla kulkevaa monimutkaista ja aikaisemmin tuntematonta luolasysteemiä pitkin. Ryhmää johtaa Frank McGuire (Richard Roxburgh), joka on pakottanut poikansa Joshin (Rhys Wakefield) mukaan samoihin hommiin. Ryhmässä on myös mm. Judes (Allison Cratchley) sekä "Hullu" George (Dan Wyllie). Miljonääri haluaa myös tutkia luolia ja tuo tyttöystävänsäkin mukaan. Luolientutkijan elämä on kuitenkin vaarallista ja nopeasti leppoisa ilmapiiri muuttuu kriittiseksi kun pinnalla puhkeaa myrky, jonka sadevedet tulvivat luolistoon.

Kovakurisen Frankin opetukset tuntuvat yhtäkkiä hyödyllisiltä tämän ennen niin kapinoivan pojan, Joshin, silmissä ja alkaa hän arvostaa omaa isäänsä. Vaaralliset olosuhteet näyttäytyvät useiden menettäessä pelestautumisoperaatiossa henkensä.

Sukellusvarusteissa on varmaan aika haastavaa näytellä.
 Mielestäni tällaiset ahataaseen paikkaan jumittautuneiden katastrofi-elokuvat ovat näin yleisesti ottaen kiinnostavia vaikkakin tässä elokuvassa alkoi itselläkin jo tulla hengityksen ahdistusta. Kivaa oli myöskin se, että elokuvissa ei esiintynyt ylikuluneita kasvoja. Joukon johtajaa esittänyt Frank vakuutti omassa roolissaan vaikkakin koko "luolissa on vaarallista" angstaus alkoi jo hänen osaltaan vähän kyllästyttää. Kuvio isän ja pojan välisistä kriisin lähentämistä suhteista tutntui myös ylikäytetyltä ratkaisulta.

Elokuvan loppuko? Ei.
 Elokuva tarjosi kyllä jännityksen hetkiä ja ällötyksen tunteita kuten turvonneita ja luolien seinien raapimia ruumita näytettiin. Elokuvaa kuitenkin pitkitettiin turhaan ja selkeän tuntuisen lopun jälkeen sitä vielä jatkettiin mielestäni tarpeettomasti. Kun isä ja poika näkivät veden läpi auringonvalon ja löysivät aukon, joka  johti ulos tuntui se selkeältä päätökseltä.

Hyvää ideaa sisältävä kliseisiin kangistunut jännäri.

***

Ohjaaja:Alister Grierson
Pääosissa:Rhys Wakefield, Allison Cratchley, Christopher Baker
Kesto:108min
Valmistusmaa:USA, Australia


Poseidon (2006)

En tunnistanut elokuvaa sen kantea katsomalla, mutta kun laitoin levyn pyörimään niin alkoi raksuttamaan; olen tainnut nähdä tämän joskus aikaisemminkin. Elokuvan uudelleen loppuun katsottuani ymmärsin syyn miksi se ei ollut jäänyt sen kummemmin omaan aivokuoreeni selkeänä muistijälkenä. Poseidon oli aika mitään sanomaton.

Ollaan laivalla, tulee suuri aalto, laiva menee kumoon ja vettä alkaa tulla laivan sisään. Ihmiset ovat paniikissa. Suurin osa ihmisistä noudattaa sääntöjä. Hölmöt. Nokkela pikkujoukko tsombailee pitkin purtta, osa menetetään matkalla ja loput (hyvät ihmiset) onnistuvat löytämään tien pelastuveneeseen. Loppu. 

Ja sitten ne isot nimet. Ohjaus: Wolfgang Petersen. Pääosissa: Richard Dreyfuss, Kurt Russell.

"Potki se pois jalastasi roikkumasta!"
 Jos haluaa nähdä katastrofielokuvan, jossa ei ole mitään jo aikaisemmin jossain muussa elokuvassa nähtyä, niin kannattaa katsoa tämä Poseidon. Vaikea uskoa, että sama ohjaaja on tehnyt myös Das Bootin ja Päättymättämän tarinan. Tosin kuuluu hänen tuotoksiinsa myös Air force one...Niin ja kuten Sanctumissakin myös Poseidonissa isä (Kurt Russell) ja lapsi (Jacinda Barrett) lähentävät välejään kriisin kautta. Tosin tässä pojan sijasta on tytär. 

Fergien rooli laivalaulajana oli vähintäänkin hämmentävä. 
  Niin nähty.

**

Ohjaaja:Wolfgang Petersen
Pääosissa: Richard Dreyfuss, Kurt Russell, Emmy Rossum
Kesto:98min
Valmistusmaa: USA

2 kommenttia:

  1. Katsoppas tuo Sanctum joskus niin, että alusta lähtien pidät Frankin hahmoa sarjamurhaajana, joka hankkiutuu luolastossa eroon epämieluisista ystävistään. On meinaten ihan omanlaisensa katselukokemus moisesta vinkkelistä mulkoiltuna :D

    VastaaPoista
  2. Hah! Voin uskoa! Aika löyhällä kädellä ne vaan teilas siellä porukkaa...Luolan säännöt..:D

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.