sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Mother! (2017)

Mother! on Darren Aronofskyn ohjaama allegoria Raamatun luomiskertomuksesta.

Sisältää spoilereita.

Jennifer Lawrence esittää äitiä, vertauskuvallista äiti maan ja neitsyt Marian jonkinlaista risteymää. Javier Bardem on puolestaan naisen aviomies ja vertauskuvallinen Jumala. Jenniferin esittämälle hahmolle kodin laittaminen on tärkeää ja hän rakastaa runoilija-aviomiestään suunnattomasti sekä tykkää omasta rauhasta keskellä ei mitään. 

Eräänä päivänä talolle eksyy Ed Harrisin esittämä vertauskuvallinen Aatami eikä kodin emäntä tykkää yhtään hänen tunkeilustaan. Hän näkee Aatamin kyljessä haavan jota Jumala yrittää peitellä ja sitten tuleekin kyläilemään Michelle Pfeifferin esittämä Eeva. Näitä seuraa Aatamin ja Eevan lapset, vertauskuvalliset Kain ja Abel sekä veljessurma. Eeva on utelias nuuskija ja tunkeutuu Jumalan työhuoneeseen, jossa on hänen varjelemansa kivi (vertauskuvallinen kielletty hedelmä). Eeva houkuttelee Aatamin katsomaan "omenaa" ja he rikkovat tämän tärkeän kiven. Jumala vihastuu ja karkottaa Aatamin ja Eevan työhuoneestaan aka Paratiisista. 

Tämän jälkeen Jumala raskauttaa Jenniferin hahmon ja masussa odotteleekin Jeesus-vauva. Taloon alkaa vyöryä massiivisesti ihmisiä ihailemaan suurta runoilijaa ja tämän lastaan.  Väkijoukko turmelee kodin. Lapsen synnyttyä Jumala uhraa poikansa väkijoukolle erittäin graafisesti esitettynä.

Mother!
Mother! oli enemmänkin matka kuin elokuva. Kaksi ihmistä lähti salista kesken elokuvan pois, ei  tyypillinen Jennifer Lawrence -elokuva. Mielestäni traileri oli hieman harhaahjohtava, sitä ehkä yritettiin myydä jonkinlaisena kauhu/jännäri -tyyppisenä elokuvana vaikka oli vähän jotain muuta. 

Mielestäni elokuvassa esiintyneet näyttelijät tekivät kaikki hyvää työtä. Javier oli loistava egomaanisena runoilija, joka toppuuttelee kaikki vaimonsa tunteet. Michelle ja Ed olivat myös parhautta ylikorostetun paaheellisina ihmisinä heikkouksineen, kuten; alkoholismi, kuolevaisuus, röökaaminen ja seksuaalisuus. 

Elokuvassa oli paljon hyvää ainesta, mutta oli se silti paikoittain pitkäveteinen. Varsinkin loppua kohden vallitseva tunne oli itselläni ahdistus; Jennifer Lawrencen hahmoon samaistuminen kun tämä yritti selviytyä kasvavan massan jaloista, jotka "raiskasivat" tämän kodin. Piristävää kuitenkin nähdä elokuvissa jotain hyvin erilaista. Pidän kovasti Darrenista ohjaajana, hänen elokuvistaan kuten Pii, Black Swan, The Wrestler, The Fountain ja Unelmien sielunmessu. Hänen viimeisin kokopitkä elokuva ennen Motheria oli Noah, joka ei enää toiminut  niin hyvin minulle. Mother! jatkaa tällä Raamattulinjalla, joka ei toivon mukaan ole enää hänen seuraavan elokuvansa inspiraation lähde.

Ei se huono ollut.

***1/2

Ohjaaja: Darren Aronofsky
Pääosissa: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer
Kesto: 2h1min
Valmistusmaa: USA

3 kommenttia:

 1. Totta! Mikä on vielä oudompaa, että Aronofsky on ateisti, ja hänellä tuntuu silti olevan joku pakkomielle näihin raamattukertomuksiin. Haluaisin myös, että hän ohjaisi jonkun muun käsikirjoituksen - kun hänen vahvuutensa on kuitenkin ohjaamisessa eikä niinkään kirjoittamisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sidenote: kyllä tästä Mother!-leffastakin paistoi läpi se jumalaviha, että ei sen puolen...

   Poista
  2. Totta. Jumala esitettiin aikamoisena mulkerona. :D

   Poista