sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 30. syyskuuta 2017

Minimalism: A Documentary About the Important Things (2015)


“I think everybody should get rich and famous and do everything they ever dreamed of so they can see that it's not the answer.” 

-Jim Carrey

Eikö tavaramäärä olekaan oikotie onneen? Tätä pohditaan dokumenttielokuvassa - Minimalism: A Documentary About the Important Things.

Bisnesmaailmassa menestyneet ja rikastuneet kaverukset Joshua Fields Millburn ja Ryan Nicodemus tajusivat, että materiaalisista saavutuksistaan huolimatta he eivät olleet onnellisia. Yleisesti tavoittelemisen arvoiset statusroinat eivät täyttäneet aukkoa, joka kaipasi täyttämistä. Joshua löysi vastauksen onnellisuuteensa mininmalismista ja hänen kamunsa Ryan seurasi perässä. 

Dokumentissa puhuvat Danin ja Joshuan lisäksi muita minimalismista innostuneita ihmisiä. Elokuvassa esitellään muun muassa minikodissa asuva pariskunta. Tutkimusten mukaan ihmiset käyttävät kodissaan vain pientä osaa pinta-alasta ja minikoti tarjoaa kaiken oleellisen. Tilat jotka tulevat aidosti hyödynnetyksi. Minimalistit kertovat kuinka rahan saamisen tavoitteleminen tarkoittaa että sen eteen pitää tehdä paljon työtä, joka puolestaan vie paljon aikaa. Tilaa omalle vapaa-ajalle ja oman mielenkiinnon kohteille sekä ihmissuhteille jää näin vain vähän aikaa. Kun ei ole tarve kuluttaa niin paljon, ei rahaakaan tarvitse tahkoa älyttömiä määriä ja jää vapaa-ajalle enemmän aikaa ja tämä jos mikä tekee minimalistien mukaan ihmisen onnelliseksi.

Ytimenä elokuvassa onkin se, että rakasta ihmisiä ja käytä tavaroita, koska toisin päin homma ei vain toimi onnellisuuden kannalta. 

Minimalistit
Minimalismi-dokumentti oli mielenkiintoinen ja toi hyviä pointteja esille, tosin en ole itse koskaan ollutkaan mitenkään erityisesti tiettyjen brändien perään vaan enemmänkin juuri tavoitellut niitä asioita jotka tuottavat itselleni onnea, joten ehkä olen jo minimalisti. En ole muutenkaan mikään himoshoppaaja, mutta olen viime aikoina pyrkinyt ostamaan vaan sellaisia vaatekappaleita tms. jotka tuovat minulle aidosti iloa. Dokumentissakin todettiin, että myös keräilijä voi olla minimalisti, jos keräilyesineet tuovat arvoa keräilijän elämään. Näin on ainakin omalla kohdallani lukuisten asioiden "hamstraajana". 

Dokumentti on tietyllä tavalla uskottavampi kun päähahmot ovat saavuttaneet ne asiat mitä pidetään tavoiteltavina ja päättäneet valita kuitenkin toisin. Toisaalta taas minimalismin idea tuntuu aika porvarilliselta jos se on henkilökohtainen valinta. Jotkut kun ovat minimalisteja kun ei ole varaa mihinkään. Toisaalta taas elokuvan pointti on ehkä se, että löytäisi onnellisuuden muista asioista kuin tavarasta, oli sitten taloudellisesti köyhä tai rikas.

***1/2

Ohjaaja: Matt D'Avella
Pääosissa: Dan Harris, Joshua Becker, Shannon Whitehead
Kesto: 1h19min
Valmistusmaa: USA

2 kommenttia:

  1. Mitkä sinun mielestä sitten on niitä tärkeitä asioita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin se, että voi tehdä sitä mitä haluaa omana elinaikanaan; viettää aikaansa ihmisten tai asioiden parissa, jotka tuottavat hyvää mieltä.

      Poista