sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 23. syyskuuta 2017

Twin Peaks: The Return (2017)

Twin Peaks: The Return palaa klassikkosarjan maisemiin 25 vuotta Laura Palmerin (Sheryl Lee) murhatutkimusten jälkeen. David Lynchin ja Mark Frostin luoma sarja jatkaa vanhasta Twin Peaksista tuttua eksentristä linjaa. Samoja näyttelijöitä on saatu mukavasti esittämään sarjasta tuttuja hahmoja.

Lynch ja Dern
Halko antaa apulaisseriffi Hawkille (Michael Horse) viestin, että pitää löytää jotain, joka liittyy Laura Palmerin murhatutkimusta johtaneeseen ja nyt kadonneeseen FBI-agentti Dale Cooperiin (Kyle MacLachlan). Käy ilmi että maata tallaa kaksi Dale Cooperin näköistä miestä; toinen aito ja toinen kultaisesta siemenestä luotu tulpa. Aito Dale Cooper materialisoituu sähköpistokkeesta ja on lapsen kaltaisessa tilassa kykenemättä kommunikoimaan tai toimimaan kunnolla. Hän saa viestejä sekä ohjeita "tuonpuoleisesta". Tämä Dale sekoitetaan hänen doppelgangeriin, Dougie Jonesiin ja päätyykin Dale Dougin kotiin asumaan tämän vaimon (Naomi Watts) ja lapsen luokse sekä tekemään tämän vakuutusalan työtä. 

Laura Palmerin päiväkirjan sivuja löytyy - taaskin Halon vihjeestä - Twin Peaksin poliisilaitoksen wc:n oveen kätkettyinä ja ne antavat vihjettä kahdesta eri Cooperista. Pahan, Dalen kaksoisolennon, kukistamiseen tarvitaan sähköiskun jälkeisen kooman normaaliksi palauttama Dale Cooper sekä englantilaispoika, jolla on taianomainen puutarhahanskakäsi. 

Sarjassa voi myös nähdä muun muassa James Belushin, Laura Dernin, Jennifer Jason Leighn ja Amanda Seyfriedin.

Halko ja halkonainen
Oli hauska palata Twin Peaksin erikoiseen maailmaan, jossa kaikki ei mene aina ihan odotetulla tavalla. Parasta oli nähdä samat näyttelijät nyt aidosti vanhempina 25 vuoden jälkeen. Donnaa esittänyttä Lara Flynn Boilea ei sarjassa näkynyt, liekkö syynä välirikko Lynchin kanssa vai hänen mutaatioituneet kasvot. Tosin Lynchin tuntien Laran epämuodostuneet kasvot olisi varmaan ollut vain plussaa. 

Sarjassa oli 18 jaksoa, jotka olivat vajaan tunnin mittaisia. Joissain tilanteissa tuntuikin hieman pitkäveteiseltä. Cooperin lapsenomainen olotila ei aina jaksanut pitää kiinnostusta yllä ja sitä vaihetta olisikin voinut hieman editoida. 

Minulla on paljon lempeitä muistoja ensimmäisestä Twin Peaksista. Kun olin lapsi niin katsoimme sitä yhdessä koko perheen voimin pitäen sitä ehkä jonkinlaisena komediasarjana kun se oli niin outo. Myöhemmin kun katsoin sen uudelleen, niin osasin arvostaa sitä jo hieman eri tavalla; taidokkaasti rakennettu sarja. 

Tämä returni oli erittäin hyvä, mutta ei se ihan yltänyt vanhan tasolle. 

****

Luojat: David Lynch ja Mark Frost
Pääosissa: mm. Kyle MacLachlan, Sheryl Lee, Michael Horse
Kesto: n.55min/jakso
Valmistusmaa: USA

7 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. ne mustaks maalatut miehet oli kyllä jotenki tosi pelottavia...

   Poista
  2. Hauskoja velikultia olivat, heh. Tästä uudesta Twin Peaksistä tuli viikottainen puheenaihe erään kaverini kanssa. Kumpainenkin pähki, että mitäköhän katsotussa jaksossa oikein tapahtui ja mitä kaikki tarkoitti isompaa kokonaisuutta ajatellen. Jotakn hyviä oivalluksia teimme, mutta paljon (eli suuriosa) jäi silti arvailujen varaan täysin.

   Poista
  3. joo, ei ne tapahtumat mullekaan ihan täysin kyllä auennut! :D

   Poista
 2. En ole vielä katsonut trailereita pidemmälle, mutta uskon sarjan olevan hyvä. Se tosin mikä minua hieman vaivaa on se että aivan kuin ohjaajan maine olisi aiheuttanut sen, että kaikki näyttelijät tunkevat joka raosta mukaan ja se ehkä sumentaa ajatelmaa siitä keitä oikeasti tarvitaan (Vrt. Terrence Malickin Veteen piirretty viiva), koska kaarti on osittain liiankin nimekästä pienintäkin roolia myöten että siellä olisi siltä osin yllätyksiä. Alkuperäisessä moni oli vielä kasvava tähti, mutta nyt siellä vaikuttaisi olevan joka ainoa tyyppi jolla on hiemankin nimeä, joten ei varmaan kestä kauaakaan kun mukaan astuvat Tom Cruise, Brad Pitt, Justin Bieber, Jenniferit Lopez ja Lawrence, etc. vain koska hei, miksipä ei. En minä kaipaa Selena Gomezia mukaan vain koska hän on Selena Gomez.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua itseasiassa häiritsi sama asia vaikka julkkisnimet hyvin tonttinsa hoitivatkin.

   Poista
  2. Välillä myös tuntui että tungettiin turhia juonikuvioita, että saatiin niitä julkkisnaamoja ruutuun kuten Amanda Seyfriedin rooli Shellyn tyttärenä.

   Poista