sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Lokakuu kuuluu kauhulle, part II/VIII: Frontière(s) (2007)

Frontière(s) kertoo tarinaa Ranskan presidentinvaalien aikaisen katumellakan jälkeisistä tapahtumista.

Viisi pikkurikollista aikoo paeta Amsterdamiin ryöstämiensä rahojen kanssa. Raskaana olevan Yasminen (Karina Testa) Sami-veljeä (Adel Bencherif) kuitenkin ammutaan ja jää hän siskoineen sekä yhden ryhmän muun jäsenen kanssa pois matkalta mennäkseen ensiapuun Samin kanssa.

Rahojen kanssa reissaavat kohti rajaa vain Tom (David Saracino) ja Farid (Chems Dahmani). Pojat päätyvät hotelliin, jonka omistajilla ei ole yläkerrassa ihan kaikki kunnossa. Pojat antavat osoitteen ryhmän puuttuville jäsenille, jotka saapuvatkin paikalle Samia lukuunottamatta. Ryhmälle selviää pian, että hotellia pitäville uusnatseille kelpaa kanan lisäksi jotain muutakin samalta maistuvaa. 

Yasmine sai tarpeekseen


Natsit ja ilkeät majatalonisännät eivät toki ole uutta kauhugenressä, mutta natsi-isännät kannibalistisella twistillä ei tuntunut ylikulutetulta idealta. Muistan vieläkin kun luin joskus jutun Jenkkien syrjäisestä kolkasta löytyneestä degeneroituneesta yhteisöstä, jossa kehitysvammat ja muut epämuodotumat olivat pikemminkin normi kuin poikkeama ja jotenkin ajatuksena se aiheutti minulle paljon puistatusta. Frontier(s):n teema puhtaasta natsirodusta toi samat kylmät väreet mieleeni vaikka olivatkin tässä valmiita käyttämään ruskeasilmäistä ja tukkaista "epäpuhdasta" Yasminea suvunjatkamistarkoituksiinsa. 

Näyttelijöissä ei sinällään ollut mitään vikaa ja tunnelmakin oltiin saatu "mukavan" ahdistavaksi. Akillisjänteen poikkaiseminen tuntui erityisen vihlaisevalta. Kauhukliseiltä ei tässäkään elokuvassa vältytty, joka ei välttämättä ole huono asia, mutta kun karkuun päässyt yksilö hyppää ensimmäisenä vastaantulevan auton kyytiin eikä ajaja olekaan turvaan vievä ystävä vaan osa pahisjengiä, niin ei se jaksa enää yllättää (eikä varmaan olisi jaksanut yllättää 10 vuotta sittenkään kun leffa saapui markkinoille).

Ihan kelpo kauhupläjäys.

***

Ohjaaja: Xavier Gens
Pääosissa: Karina Testa, Aurélien Wiik, Patrick Ligardes
Kesto: 1h48min
Valmistusmaa: Ranska, Sveitsi

2 kommenttia:

  1. Uuden aallon ranskakauhua joka saapui hivenen myöhässä shokeeratakseen ketään. Ei kuitenkaan lajityyppinsä surkeimpia ja Samuel Le Bihan on aina cool, vaikka vaikuttaakin tässä joltain Tony Halmeelta.

    VastaaPoista