sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 23. joulukuuta 2016

Rogue One (2016)

Rogue One on ensimmäinen Tähtien sota -maailmaan sijoittuva yksittäinen elokuva, joka ei kuulu suoranaisesti Star Wars -sarjaan. Viimeisin Star Wars ilmestyi 2015 ja siihen on odotettavissa jatkoa vuoden 2017 puolella. Ajallisesti Rogue One sijoittuu Star Warsin osien 3 ja 4 väliin.

Galen Erso (Mad Mikkelsen) on nerokas tiedemies, jonka imperiumin väki haluaa rakentamaan massiivista Kuolontähti-asettaan. Tällä aseella voi tuhota kokonaisia planeettoja. Galen on epähalukas tulemaan, mutta tekee päätöksen, että on olevinaan mukana tekemisen meiningissä vaikkakin istuttaa aseeseen heikkouden. Galenin vastarintainen vaimo murhataan, mutta nuori tytär Jyn (Felicity Jones) onnistuu pakenemaan. Jynistä varttuu kapinallisten ääriliikettä johtavan Saw Gerraran (Forest Whitaker) komennossa taistelutaitoinen ja itsenäinen tekijä.

Kapinallisten kapteeni Cassianilla (Diego Luna) on tehtävänään tappaa Jynin isä, mutta nainen vakuuttaa, että isänsä suostui rakentamiseen vain sen takia, että saa istutettua heikkouden aseeseen. Jyn yrittääkin vakuuttaa kapinallisten neuvoston, että heidän pitäisi mennä varastamaan aseen piirustukset josta heikkous käy ilmi. Neuvosto on kuitenkin haluton. Niinpä Cassian, Jyn ja joukko rankemman oloisia kapinallisia päättää ottaa homman omiin käsiin ja nimeää joukkonsa Rogue Oneksi.

Mukana voi nähdä myös kapinallisia suojelevan hauskan ystäväparin, joista toinen on sokea Voimaan luottaja Chirrut Îmwen (Donnie Yen) ja toinen asetta luontevasti käyttelevä palkkasoturi Bze Malbus (Wen Jiang).

Rogue Onen poppoo
Rogue One alkoi väsyttävästi pomppien paikasta toiseen esitellen uusia ihmisiä hengästyttävyyteen asti, mutta parani huomattavasti loppuaan kohden. Jynin rooliin valikoitunut Felicity Jones jaksoi kantaa läpi elokuvan intensiivisellä olemuksellaan ja toi uskottavuutta oman henkensä likoon pistävänä idealistina. Samantapaiseen kiihkorooliin hänet palkattiin myös uusimmassa Dan Brown -romaaniin perustuvassa Inferno-elokuvassa. Hänessä on tiettyä sisäistä paloa, joka tekee hänestä mainion tämän tapaisiin rooleihin. Tosin hänen antinsa jää hieman yksipuoliseksi eikä häntä odottaisi samaan tapaan näkevänsä jatkossakin kuten Star Wars 7 esiteltyä Daisy Ridleyn näyttelemää Reytä.

Prinsessa Leia?
Elokuvan idea oli myös ihan kiva, että tuodaan vähän syvyyttä tapahtumiin ennen kolmosen alkua. Leian näköiseksi tietokoneistettu sijaisnäyttelijä oli kyllä hieman korni elokuvan lopussa, mutta tavallaan niin korni, että se oli jo ihan hauskakin. Kaikki kuitenkin tietää ettei Fisher näytä enää samalta kuin kymmeniä vuosia sitten. CGI tekniikalla takaisin elävien kirjoihin tuotu Tarkin oli taasen epähauska ja turhan pökkelöä katsottavaa.

Kaiken kaikkiaan oikein katsottava tapaus.


***1/2

Ohjaaja: Gareth Edwards (Godzilla, Monsters)
Pääosissa: Felicity Jones, Diego Luna, Alan Tudyk
Kesto:2h14min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti