sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 27. joulukuuta 2016

Amy (2015)

Amy on dokumentti laulaja Amy Winehousesta, joka kuoli 27 vuotiaana alkoholimyrkytykseen.

Amy halusi muuttaa heti pois kotoaan kun sai ensimmäisen ĺevytyssopimuksensa. Amyn tavoite oli vain kirjoittaa lauluja ja polttaa pilveä. Amy koki että hänen nuoruutensa ajan musiikki oli huonoa ja vesittynyttä ja hakikin vaikutteita enemmän arvostamiltaan vanhoilta jazz ja blues tähdiltä.

Räväkkä Amy oli piristävä persoona median silmissä sanoen suoraan omat mielipiteensä välittämättä muista. Amyn äitikin tunnustaa olleensa täysin avuton omapäisen lapsensa kanssa eikä pystynyt ylläpitämään kuria mitä hän olisi tarvinnut. Alkoholi ja huumeet kulkivatkin Amyn kanssa läpi tämän musiikkiuran. Dokumentissa käy ilmi, että tärkeintä Amylle oli aina taiteellinen vapaus eikä niinkään kaupallinen menestys.

Back to black -albumin jälkeen Amyn suosio räjähti ja samalla myös hänen omat henkilökohtaiset ongelmat huumeiden, alkoholin ja syömishäiriön kanssa kasvoivat. Asiat luisuivat nopeasti pahasta todella pahaksi kun hänen uusi aviomiehensä Blake tutustutti Amyn Crackin saloihin.

Amy Winehouse
Metallican biisi "Moth into flame" perustuu Amyn elämään ja kappaleen nimi kiteyttääkin hyvin kuvan jonka dokumentti hänestä antaa. Täysillä elävä laulajatar imee elämää niin voimakkaasti sisäänsä, että lopulta hänen sisällään palava liekki polttaa tämän loppuun. Amysta on paljon kuvamateriaalia joka tekee dokumentista kiinnostavan katsottavan ja hänen persoonansakin on kiehtova. En ole itse mikään suuri Amy Winehouse -musiikin fani, mutta arvostan hänen periaatteitaan musiikin tekemisen peräksiantamattomuudesta ja onhan hänellä aivan mahtava äänikin. 

Dokumenttia jaksottaa kivasti Amyn lauluesitykset, joissa sanat näkyvät ruudulla ja kuvaavat jotain dokumentissa kerrottua elämänvaihetta. Muistan itsekin kuinka media riepotteli pahasti addiktoitunutta Amya tämän ulkonäöstä. Hän oli jonkinlainen yleinen vitsailun aihe. Tämän dokumentti tuo myös esille, joka tuntuu nyt todella irvokkaalta kun tietää lopputuloksen.

***1/2

#elokuvahaaste2016 (8. Elokuvan kannesta voi tehdä elokuvanaaman vrt kirjanaama)Ohjaaja:Asif Kapadia
Pääosissa:Amy Winehouse
Kesto:2h8min
Valmistusmaa:UK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti