sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 2. syyskuuta 2016

Around the World in 80 Days (2004)

Maailman ympäri 80 päivässä (Around the World in 80 Days) perustuu kuuluisaan Jules Vernen samannimiseen romaaniin. Kirja on taipunut aikaisemminkin valkokankaalle niin tv-sarjoina kuin elokuvinakin.

Phileas Fogg (Steve Coogan) on keksijä. Häntä usein pilkataan 1800-luvulle villeistä visioistaan Englannin tiedeakatemian jäsenten, varsinkin akatemian johtajan (Jim Broadbent), toimesta. Yhden tällaisen nokkapokan jälkeen Fogg lyö vetoa keksijänurastaan, että pystyy matkustamaan maailman ympäri 80 päivässä.

Matkalle lähtee mukaan kiinalaisesta kotikylästään varastetun jadebuddhan itselleen takaisin anastanut Lau Xing (Jackie Chan). Foggille hän pestautuu miespalvelijaksi että voisi hänen siivelllään matkata takaisin Kiinaan buddha mukanaa. Nimekseen hän Foggille sanoo tekaistun Passepartoutin. 

Parivaljakon matkaa jarruttaa Lau Xingin mukana olevaa buddhaa jahtaavat taistelutaitoiset "Mustat skorpionit" sekä akatemian johtajan lähettämä kätyri Fix (Ewen Bremner), joka osoittautuu aika tunariksi ja saakin lähinnä pataansa koko elokuvan ajan. Miesten ensimmäisestä kohteesta, Ranskasta, mukaan tarttuu hehkeä pariisitar Monique (Cécile De France). Elokuvassa käydään myös; Turkissa, Intiassa, Kiinassa ja USA:ssa. 

Cameoita voidaan nähdä muun muassa John Cleeseltä, Arnold Schwarzeneggeriltä, Kathy Batesilta, Wilsonin veljeksiltä sekä inhokiltani Rob Schneiderilta.

Matkakumppanit
Tätä 2004 vuoden versiota parjataan usein, mutta minusta se on ihan viihdyttävä. Tykkään Jackie Chanista vaikka hän ei aivan täydellinen näyttelijän taidoissaan olekaan. Fyysinen puoli onkin sitten jotain uskomatonta. Coogankin on mielestäni hauska mies eikä hän hullumpi ollut Foggin roolissa. Olen aina yleisesti pitänyt Maailman ympäri -tarinasta vaikka tutustuinkin siihen piirretyn leijonan kautta enkä sen kuuluisan kirjan. Muistoissani myös vuoden 1989 Pierce Brosnanin tähdittämä minisarja oli kelvollinen. Pidin siitä, että intialaista esittänyt nainen oli oikeasti etnisyydeltään tummempaa sorttia vaikka ei intialainen ollutkaan. Samaa hahmoa vuoden 1956 elokuvassa esittänyt Shirley MacLaine ei oikein toiminut kaikessa valkonaamaisuudessaan. Tässä 2004 versiossa oltiin korvattu koko Intian prinsessa -hahmo ranskalaisella naulakkotytöllä. Tästä ratkaisusta en erityisemmin pitänyt vaikka Cécile De France ihan symppis olikin

Jos ei ota huomioon huumoria, joka on revitty Fixin satuttamisesta niin ihan huvittava.

***
 
#elokuvahaaste2016 ( 47. Komedia, jossa esiintyy inhokkisi )

Ohjaaja: Frank Coraci
Pääosissa: Jackie Chan, Steve Coogan, Jim Broadbent
Kesto:2h
Valmistusmaa: USA, Saksa, Irlanti, Englanti

7 kommenttia:

 1. Itse kanssa tykkään tästä leffasta ja siitä leijonaversiosta ;)

  VastaaPoista
 2. Hauska pätkähän se tämä on. Tiedä sitten miksi tätä niin parjaillaan tietyissä piireissä. Leijonaversio on hyvä sekin, heh

  VastaaPoista
 3. Minulla on tämä elokuva sellaisena leffajoulukorttina (ts. kortti jossa tuli mukana dvd) ja se pakkausmuoto rehellisesti sanottuna suurin syy miksi edes muistan koko elokuvan. En sano sitä huonoksi, mutta todella huomaamattomaksi. Jep, jopa siitä Schwarzeneggerin vierailusta huolimatta.

  Tykkään kyllä kirjasta ja siitä kaikkien muidenkin pitämästä animaatiosarjasta.

  VastaaPoista
 4. Jostain syystä mieleeni tulee aina Kolmen muskettikoiran tunnari "one for all and all for one" kun ajattelen leijona-piirrettyä. Se oli myös tosi hyvä.

  Oon huomannu kans et leffat jotka on jossain kapeissa pahvikoteloissa tai muissa erikoiskansissa jää helposti unholaan. En vieläkään ole saanut muumio-leffoja tsekattua kun ne on sellaisessa sarjakuva-albumin kokoisessa kuoressa. En vain muista sen olemassaoloa. Ja ostin siis kaaaaauan sitten.

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Komps. Sekä leijonaversio että muskettikoirat olivat myös suosikkejani. Itselläni on pahvikuorisia leffapokkareita noin 100 kpl laatikossa enkä millään muista mitä kaikkea sieltä löytyy. Mysteeriboksi siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä ihan hyvä idea laittaa nuo kaikki pahviläpyskät yhteen laatikkoon! Itse olen tunkenut niitä kaikkiin mahdollisiin hyllyjen väleihin mistä en ainakaan niitä huomaa...:D

   Poista