sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 27. elokuuta 2016

684/1001 The Evil Dead (1981)/ Evil Dead II (1987)/ Army of Darkness (1992)

Evil Dead -trilogia on parasta kauhukomediaa mitä rahalla saa.The Evil Dead (1981)

Viisi ystävystä matkustavat mökkeilemään syrjäiselle Tenneseen seudulle. Hauskaa pitävä porukka löytää mökin kellarista nauhurin jonka päälle laitettuaan saavat kuulla "Kuolleiden kirjan" sivuilta luetun ylösmanausloitsun. Pian pienessä mökissä alkaakin tapahtua kun ystävä ystävän jälkeen alkaa käyttäytyä manatulla tavalla eikä pahan hävittämiseksi ole muuta keinoa kuin elävän kuolleen paloittelu. Pian porukasta jäljelle jääkin vain Ash (Bruce Campbell).


Pahan kourissa
The Evil Dead on kulttiklassikko jonka kaverukset ohjaaja Sam Raimi sekä näyttelijä Bruce Campbell kehittelivät hyvin pienellä budjetilla. Elokuvan toteutumisen eteen kuvausryhmä asusteli kuvauspaikalla pienessä kylmässä mökissä. Harrastelijamainen intohimo sekä uhrautuminen paistaakin elokuvasta läpi. Evil Dead myös uudisti genreään tuomalla mukavan surrealismin sekä huumorin mausteen mukaan. Tosin tämä trilogian ensimmäinen osa ei vie surrealismia tai huumoria niin pitkälle kuin jatkiksensa. Bruce Campbellin ilmeikkäät kasvot sekä puheen ja tekojen rytmitys tuo elokuvaan tuoreen tuntuista komiikkaa. Campbellin hymyn kasvoille tuovasta verbaliikasta saadaan nauttia enemmän jatko-osissa.

Arvostan.

****  

Ohjaaja: Sam Raimi
Pääosissa: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Richard DeManincor
Kesto: 1h25min
Valmistusmaa: USA


Evil Dead II (1987)

Ash (Bruce Campbell) menee tyttöystävänsä Lindan (Denise Bixler) kanssa mökkeilemään syrjäiselle seudulle. Ash löytää nauhurin, jonka päälle laitettuaan kuulee "Kuolleiden kirjan" lauseet, jotka herättää pahan ensimmäisen Evil Dead -elokuvan tapaan. Linda joutuu manauksen uhriksi eikä Ashille jää muuta vaihtoehtoa kuin moottorisahata hänet paloiksi. Ash joutuu myös itse osittain pahan essenssin uhriksi ja päätyy leikkaamaan irti ilkeäksi muuttuneen kätensä. Mökin oikeiden asukkaiden tytär (Sarah Berry) on tulossa tapaamaan nauhurilta tuttua tutkija-isäänsä löydösretkeltään, jonka tuloksena on löytänyt Kuolleiden kirjan puuttuneet sivut. Sivut osoittautuvat avaimeksi pahan karkoittamiseksi.

Ash kokee mökissä kovia
Evil Dead II onkin jo sitten varsinaista ilottelua mitä tulee goreen ja mustaan huumoriin. Ash aseistautuu moottorisahaan sekä katkaistuun haulikkoon ja on valmis syöttämään mutaatioille muutaman haulin ja sahaamaan kaiken tiellensä osuvan, mitä on ehdottoman hauska ja viihdyttävä katsoa. Ashin hulluuden partaalle ajavien elottomien mökkiesineiden pirullinen nauru saa vedet silmiin ja vatsan kipeäksi.

Parhautta.

*****

Ohjaaja:Sam Raimi
Pääosissa:Bruce Campbell, Sarah Berry, Dan Hicks

Kesto:1h24min
Valmistusmaa:USA

Army of Darkness  (1992)

Evil Dead II lopussa näemme kuinka tutkijan tytär onnistuu lausumaan Kuolleiden kirjasta osittaisesti sanat, joilla paha saataisiin sidottua takaisin manan maillensa. Portaali avautuukin, mutta nainen ei saa sanoja loppuu luettua. Ash (Bruce Campbell) imeytyy portaalin pyörteeseen, joka vie hänet 1300-luvulle kuningas Arthurin asuinsijoille.

Army of Darkness (suom. Pimeyden Armeija) jatkaa tästä. Ash kiroaa huonoa onneaan jouduttuaan vieraaseen aikaan ja onnistuu pelottelemaan aikalaisiaan katkaistulla haulikollaan. Arthurin luotettu mystikko on vakuuttunut siitä, että Ash on "valittu" ja että hänen on määrä pelastaa heidät yliluonnollisen uhalta. Ash lähtee noutamaan mystikon toiveesta Kuolleiden kirjaa, mutta vain sillä ehdolla, että hänet lähetetään välittömästi takaisin omaan aikaansa. Kaikki ei mene kuitenkaan putkeen kirjan haussa vaan päästää Ash huonon muistinsa takia kuolleiden armeijan valloilleen. Mies päättää jäädä auttelemaan pulaan laittamaansa väkeä, ei vähiten kauniin Sheila-neidon (Embeth Davidtz) takia.

Alright you Primitive Screwheads, listen up! You see this? This... is my BOOMSTICK!
Army of  Darkness on Evil Dead -trilogian osa, jonka olen nähnyt kaikkein useiten. Veljeni sai sen nuorena syntymäpäivälahjaksi ja videokasetti sai laulaa aika monta kertaa. Osaankin miltei leffan kaikki replat ulkoa. Voisin verrata Pimeyden armeijaa Monty Pythonin Graalin maljaan. Olen nähnyt molemmat niin monta kertaa, että mikään ei tule enää yllätyksenä, joten vahvin terä vitseistä on kulunut, mutta niitä molempia katsoo mielellään hymy huulillaan nostalgian värittämine muistoin. Ja  molemmat toimii yhä! Ashin ollessa elokuvan lopussa takaisin omassa ajassaan töissä S-martissa lausuu hän kauppansa iskulauseen: "Shop smart, shop s-mart". Muistan, että videokasettiin iskulase oli suomennettu "Viisas raha ostaa Anttilasta". Hauskaa onkin, että myöhemmin Anttila otti saman lauseen osaksi mainoskampanjaansa.

Pimeyden armeijassa kauhu onkin sitten jo kaukana ja kyseessä on puhdasta komedian iloittelua kauhu-teemalla. Campbell loistaa koomikkona heittäen hyvin ajoitettuja one-linereitaan.  Budjetti on myös kahdesta edeltäjästään isompi, joka näkyy hulppeimpina lavasteina, näyttelijöiden määrässä sekä erikoistehosteissa.

 Klaatu Barada N... Necktie... Neckturn... Nickel... It's an "N" word, it's definitely an "N" word! 

****

Ohjaaja:Sam Raimi
Pääosissa:Bruce Campbell, Embeth Davidtz, Marcus Gilbert
Kesto:1h21min
Valmistusmaa:USA

#elokuvahaaste2016 (26.Elokuvatrilogia)

6 kommenttia:

 1. Aivan loistavia elokuvia kukin.
  Katsoit ilmeisesti dvd:ltä nämä koska mainitsit Pimeyden armeijan lopun markettikohtauksen. Muistat varmasti, että siinä lapsena katsomassasi kasetissa oli erilainen lopetus. Joka oli jenkkien mielestä muka liian masentava ja muutettiin siksi tuohon markettilopetukseen. Toki on varsin hauska sekin.

  Hail to the king, baby!

  VastaaPoista
 2. Vielä lisätäkseni jos sinulla on Armyn yhden levyn versio jossa on se markettilopetus, niin en suosittele toisen version saadakseen etsimään ainakaan Anchor Bayn julkaisemaan kahden levyn pakettia, sillä director's cutin kuvanlattu putoaa keskellä elokuvaa draaattisesti ja siksi lähes kestämätöntä. Tästä syystä olen säästänyt elokuvan kasetin, josta kyseisen version mielummin katson. En tosin tiedä onko siitä julkaistu parempilaatuista versiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, muistan että se nukku liian pitkään ja heräsi aika maailmanlopun maisemissa, mutta muistin/luulin väärin, että se olisi ollut jokin alternatiivinen lopetus eikä se "originelli". Katsoin nämä blu-rayltä, jossa on kaikki kolme elokuvaa, mutta minulla on myöskin se kahden levyn versio Pimeyden armeijasta. Kuvanlaadusta en kyllä muista kun on niin pitkä aika kun katsoin sen viimeksi.

   Poista
 3. Noiden lisäksi lienee syytä suositella Ash vs Evil Dead töllösarjaa, jossa hieman vanhempi, mutta silti yhtä tomppeli Ash pätkii moottorisahoineen riivattuja halki, poikki ja pinoon yhtä tehokkaasti kuin ennenkin. Sarja ottaa pohjansa kahdesta ensimmäisestä leffasta, jättäen Army of Darknessin kokonaan huomioimatta. Joku oikeudellinen juttu nääs. Vaan eipä tuo menoa haittaa sitten niin yhtään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietinkin, että onkohan se sarja katsomisen arvoinen, mutta pitääpä siis antaa sille mahdollisuus. :)

   Poista
  2. Suosittelen myös tuota sarjaa, ei tietenkään vedä vertoja näille leffoille, mutta jaksaa kyllä viihdyttää :)

   Poista