sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 4. syyskuuta 2016

3/1001 The Birth of a Nation (1915)

Kansakunnan syntyminen (The Birth of a nation) pureutuu Yhdysvaltojen sisällissodan tapahtumiin. 

Stonemanin veljekset lähtevät etelävaltioihin vierailemaan ystäviensä, Cameronin perheen, luokse. Lincolnin kansakunnan yhdistämistoiveista alkanut sisällissota pakottaa ystävykset taistelemaan vastakkaisilla puolille. Katsojalle osoitetaan sodan kauheudet, liittoutuneiden voitonjuhla, Lincolnin ampuminen sekä kyseenalaiset seuraukset siitä että tummaihoiset saavat äänioikeuden ja naimaluvan valkoihoisten kanssa. KKK pelastaa kuitenkin pulaan joutuvat valkolaiset väkivaltaiseen käytökseen sekä juopotteluun sortuvilta valtaan päässeiltä tummaihoisilta.

Ku Klux Klan to the rescue!
Kansakunnan syntyminen on himpun yli 100 vuotias elokuva, joka pyrkii osoittamaan tapahtumat yhden lipun taakse itsenäiset osavaltiot liittämisestä historiallisesti tarkasti. Mykkäelokuvan tapaan repliikit ovat kirjoitetussa muodossa, mutta lisäksi ne antavat välillä pientä knoppitietoa kuten että elokuvassa näytetty teatteri missä Lincoln ammuttiin vastaa kooltaan alkuperäistä tapahtumapaikkaa. 

Elokuva on aikansa tuote ja sitä pidetäänkin nykyään räikeän rasistisena - ja onhan se! Jo  tuloaikanaan se aiheutti paljon ristiriitaisia tunteita. Valkoihoisten kanssa tekemisissä olleiden tummaihoisten roolitukset menivät meikatuille valkoihoisille ja aitojen tummaihoisten roolit jäivät hyvin minimalistisiksi. Pätkän tultua ulos nousikin afrikanamerikkalaisten halu tehdä elokuvia, joissa  heidät esitetään arvoisellaan tavalla.

Elokuva on jaettu kahteen osaan; ensimmäinen esittelee sisällissodan ja toinen osa uudelleen rakennuksen. Mielestäni ensimmäistä osaa oli himpun mielenkiintoisempi katsoa vaikka ei sekään mitään popparikamaa ollut. Eikä sinällään että kaiken elokuvan pitäisi olla helposti pureskeltavaa viihdettä, mutta tarinan kerronta oli suhteellisen takkuilevaa pitkään seisovien tekstien ja suutaan "äänettömästi" aukovien patsastelevien näyttelijöiden takia. Toinen osa oli muutenkin aika vaikeaa katsottavaa KKK:n ollessa sankari, joka pelasti huonosti käyttäytyviltä tummaihoisilta. Tavallaan siinä voisi nähdä miltei campmaista huumoria sen ollessa niin törkeän räikeän rasistinen, jos se ei olisi samalla niin saakelin surullista. Jotain kertoo se, että elokuva perustuu Dixonin romaaniin, jonka nimi on "The Clansman: An Historical Romance of Ku Klux Klan".

Elokuva on ensimmäinen koskaan tehty kunnon historiallinen eepos. Kuvaustekniikassa ohjaaja käytti pioneerimaisesti dramaattista lähikuvaustekniikkaa sekä kamera-ajoja.

**1/2

#elokuvahaaste2016  (18. Yli 100 vuotta vanha elokuva)

Ohjaaja:D.W. Griffith
Pääosissa:Lillian Gish, Mae Marsh, Henry B. Walthall
Kesto:2h 45min
Valmistusmaa: USA

4 kommenttia:

  1. Voi kauhea!

    Tiedätkö muuten, että kohta on tulossa uusi elokuva, jonka nimi on The Birt of A Nation - onkohan näillä jotain yhteistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vain nimellisesti, mikäli oikein asian olen itselleni antanut kertoa.

      Poista
  2. Imdb:stä nopsasti katsottuna taotaa tosiaan vain nimet olla samat:
    "Set against the antebellum South, THE BIRTH OF A NATION follows Nat Turner (Nate Parker), a literate slave and preacher, whose financially strained owner, Samuel Turner (Armie Hammer), accepts an offer to use Nat's preaching to subdue unruly slaves."

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.