sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 11. syyskuuta 2016

14/1001 Nanook of the North (1922)

Nanook, pakkasen poika (Nanook of the North) on dokumentti inuitti-perheen elämästä, joka asustelee Kanadan arktisella-alueella Hudsonin lahden kupeessa. Noin Englannin kokoista paikkaa asuttaa vain 300 ihmistä. 

Vuoden inuiitteja seurannut dokumentaristi tallentaa filmille perheen kekseliäät keinot selviytyä ääriolosuhteissa. Nanook (Allakariallak) tekee kauppaa pyytämillään turkiksilla ja onnistuu saamaan "pohjoisen tiikeriksi" kutsutun mursun syötäväkseen. Nanook saalistaa hylkeen, jonka on riitettävä talven yli koko perheelle. Nanook myös kätevästi rakentaa iglun mursun hammas -veistään apuna käyttäen. 

Työn lomassa Nanook ehtii viettämään aikaa lapsensa kanssa, jolle leikin varjolla opettaa metsästyksen alkeita. Perheellä on myös Husky-koiria, jonka vetäminä pääsevät matkustamaan pitkin poikin vaikeakulkuisia lumireittejä. Heillä on kapea kanootti, joka osoittautuu varsinaiseksi tilaihmeeksi kun perheenjäsen perheenjäsenen jälkeen siitä maatuskamaisesti purkautuu. Nälkäiset koirat tahtovat hyökätä jopa toistensa kimppuun ja ruoka-aikana käy kova hampaiden kiristely.

"Tiikerin" metsästyksessä
Nanook, joka karhua suomeksi tarkoittaa, on valovoimainen dokumentin päähenkilö. Nanook ei ole kuitenkaan hänen oikea nimensä vaan dokumentoijan hänelle antama roolinimi. Miehen sinnikkyyttä ja tietenkin koko muunkin perheen sinnikkyyttä ei voinut kuin ihailla. Surullista onkin että Nanook perheineen kuoli pian dokumentin valmistumisen jälkeen lumimyrskyn riepottelun lopputuloksena. 

Elokuvaa on  kritisoitu siitä, että ohjaaja saneli mitä perheen täytyi tehdä, että sai visionsa mukaisen pätkän eikä kyse ole näin ollen puhtaasta dokumentista. Parasta elokuvassa onkin sen suunnan näyttäjän rooli. Ohjaaja Robert J. Flahertyä pidetään dokumenttielokuvan isänä tapahtumien peukaloinnista huolimatta. Hän vangitsi pohjoisen karut olosuhteet sekä inuittien päivittäiset askareet arkiromanttisella sekä esteettisesti kauniilla tavalla.

****

#elokuvahaaste2016 (46. Elokuva, joka kertoo jonkin alkuperäiskansan jäsenistä tai kulttuurista, esim. saamelaiset, intiaanit tai aboriginaalit )

Ohjaaja:Robert J. Flaherty
Pääosissa:Allakariallak, Nyla, Allee
Kesto:1h18min
Valmistusmaa:USA, Ranska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti