Snowden on Oliver Stonen ohjaama tositpahtumiin perustuva elokuva hallituksen tarkkailun laajuuden kansalle paljastaneesta Edward Snowdenista.
Joseph Gordon-Levitt näyttelee Edward Snowdenia, joka pitää itseään konservatiivisena patrioottina haluten palvella maataan. Korkean älykkyysosamäärän omaavalla Snowdenilla on luontainen osaaminen tietokoneisiin sekä hakkerointiin ja hän pääseekin CIA:lle töihin skannaamaan turvallisuusuhkia. Snowdenille valkenee kuinka helposti ihmisten yksityisiä sähköposteja sekä muuta internet-toimintaa pystytään vakoilemaan googlen tapaisella hakukoneella. Samoihin aikoihin Snowden tapaa tyttöystävänsä Lindsayn (Shailene Woodley), jonka kanssa suhde alkaa rakoilemaan jatkuvan salailun sekä työpaineiden takia.
Jätettyyään työnsä CIA:lla Snowdenille tarjotaan paikkaa Havaijilla NSA:n leivissä kiinalaisten rahaa vievien hakkereiden pysäyttämiseksi. Täällä Snowden alkaa kamppailemaan moraalisten ongelmien kanssa toden teolla ja päättää tuoda koko kansan tietoisuuteen hallituksen järjestelmällisen vakoilun. Snowden saa salakuljetettua muistikortillisen dataa NSA:n tiloista ja päätyy toimittajien pakeille uhraten turvallisuutensa sekä hyvin maksavan duuninsa Havaijin lämmössä.
Elokuvassa voi myös nähdä muun muassa Nicolas Cagen ja Zachary Quinton.
Joseph ja Shailene |
Joseph Gordon-Levitt oli täydellinen Snowdenin osassa. Kaikki materiaali mitä Snowdenista on tullut nähtyä, niin Joseph kyllä vangitsi hänestä saamani kuvan täydellisesti. Edward Snowdenista olisi varmasti riittänyt materiaalia useampaankin elokuvaan, joka tulikin esiin elokuvan pituutena sekä loppua kohden kiirehtimisenä.
Elokuvassa keskityttiin ensisijaisesti Snowdenin henkilökuvaan ja hänen valintojen vaikeuksiin eikä niinkään poliittisiin henkilöihin sekä heidän reaktioihinsa tietovuodon jälkeen. Josephin Snowdenia haastatelleiden journalistien ylipalvovat reaktiot olivat vähän liian alleviivaavia kuinka hienon teon Snowden oikein tekikään, josta jäi teennäinen maku. Shailenen tulkinta Lindsaysta oli mukavan reipas ja toi kontrastia vähäeleisemmälle Snowdenin hahmolle. Elokuvan lopussa oli katkelma aidosta Snowdenin haastattelusta sekä
uutispätkiä tapahtuman ajalta. Tämä oli mielestäni ihan mukava lisä
vaikkakin aika ylikäytetty tällaisissa "tositapahtumaleffoissa".
"If something online is free, you are not the customer, you are the product".
****
#elokuvahaaste2016 (22. Elämänkertaelokuva)
Ohjaaja:Oliver Stone
Pääosissa:
Joseph Gordon-Levitt,
Shailene Woodley,
Melissa Leo
Kesto:2h14min
Valmistusmaa:Ranska, USA, Saksa
Siitä on jo hyvä tovi kun Oliver Stone on viimeksi tehnyt mitään todella vaikuttavaa, joten olen terveen skeptinen tämänkin suhteen.
VastaaPoistaTämäkään elokuva ei mielestäni ollut ongelmaton. Kasaan laittamisessa olisi ollut hieman petrattavaa, mutta oikein onnistunut siitä huolimatta. Varsinkin näyttelijäsuoritusten takia neljä tähteäni.
PoistaKuulostaa kyllä törkeän mielenkiintoiselta elokuvalta! Jaat varmaan tämän ajatuksen, kun nyt jo olet rynnännyt elokuvaa katsomaan... xD
VastaaPoistaMitä mieltä noin yleisesti olet aihepiiristä? Pitäisikö ihmisillä olla oikeus yksityisyyteen?
btw muuttiko Shailene Woodleyn hahmo siis Hawaijille kanssa? (ihan mielenkiinnosta jäi kutkuttamaan tälläinen pieni tiedon palanen)
Joo, vaikutti kiinnostavalta ja R&A:ssa oli mahdollisuus nähdä pätkä sitten näin piakkoin maailmanensi-illasta. :)
PoistaIhmisillä pitäisi olla oikeus yksityisyyteen. Tavallaan nyt voi valita että eristäytyykö täysin modernista teknologiayhteiskunnasta ja on käyttämättä sähköisiä viestintävälineitä ja näin ollen paremmat mahdollisuudet yksityisyyteen. Mielestäni pitäisi olla kuitenkin mahdollisuus olla osa nyky-yhteiskuntaa ja uutta teknologiaa olematta vapaasti hyödynnettävää riistaa. Voisi ajatella, että annan suostumukseni tietojeni hyödyntämiseen kun käytän ilmaisia välinteitä kuten googlea tai tätä bloggeria ja klikkaan sitä ”hyväksyn ehdot” vaikka en sitä kokonaisuudessaan jaksa lukeakaan. Ja näinhän se onkin. Tietojeni hyödyntäminen johonkin markkinoinnin kohdentamiseen on vielä suhteellisen harmitonta, (tosin koen että minulla on oikeus googlata kaikkea noloa ilman, että kaikki muut sen saavat tietää minulle kohdennettujen mainoksien perusteella! :D Ja jonkun salaama raskauskin oli paljastunut tytön isälle kun mainoksia oli alkanut tulemaan raskauteen liittyvistä aiheista. Tämän tyyppistä ongelmaa siis mainonnan kohdentamisessakin.) mutta jos kaikkea jättämääni viestijälkeä käytetään hyväksi minun profiloinnissani ja mahdollisesti tulevaisuudessa tekemieni rikoksien ehkäisyyn kuin Minority reportissa ikään, niin muodostuu se ongelmalliseksi. Tämä johtaa siihen, että koen että sananvapauttani ja oikeuksiani vapaana yhteiskunnan jäsenenä kavennetaan. Tosin en voi sanoa että on huono asia jos poliisi on löytänyt pommin istuttajan ennen kuin pommi ehditään kohteeseen viedä ja räjäyttää. Uskon kuitenkin, että yksityisyys on jo aika pitkälle kuollut.
Joo, se tyttöystävä muutti mukana sinne Havaijille! :)
Ohoh, olipas ihanan pitkä vastaus! Olen samaa mieltä. Menisin jopa niin pitkälle, että arvostaisin yksityisyyttä enemmän kuin rikosten estämistä tai vastaavaa. Ehkä ollaan molemmat katottu liikaa tulevaisuuden uhkakuvia elokuvissa xD
PoistaNiin, tuossa on aina se rajanvedon ongelma jos jotain vapauksia jollekin taholle yksityisyyden rikkomiseksi annetaan. Mutta varmasti ollaan katottu! :D
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Poista