sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 4. heinäkuuta 2015

The Karate Kid (1984)

"Wax on, wax off"

Karate kid (The Karate Kid) oli yksi lempielokuviani pienenä kuten aika monen muunkin 80-luvun lapsen.

Daniel (Ralph Macchio) joutuu vastentahtoisesti muuttamaan äitinsä uuden työn perässä New Jerseystä Kaliforniaan. Daniel kohtaa mukavan tytön, Alin (Elisabeth Shue), mutta harmikseen hänen exänsä Johnny (William Zabka) on aikamoinen kusipää. Daniel saakin rutiininomaisesti turpaansa kunnes hänen asuttamansa kiinteistön talonmies, Mr. Miyagi (Pat Morita), puuttuu peliin. 

Miyagi tekee diilin Johnnyn Karaten harjoituspaikan mestarin Kreesen (Martin Kove) kanssa että Johnny ystävineen jättää Danielin rauhaan siksi aikaan kunnes kohtaavat 2kk päästä pidettävässä Karate-turnauksessa. Tästä alkaakin Mr. Miyagin epäkonventionaaliset opetusmetodit valmistaessaan Danielia suureen matsiinsa.

Daniel-san ja Miyagi
Karate Kid on klassikko jo syntyessään. Elokuvan käsikirjoittajalla sekä hahmojen luojalla Robert Mark Kamenilla oli omaa kokemusta Karatesta ja kehittikin tietämyksensä pohjalta elokuvassa olleet opetusmetodit. Hänen rakkaus sekä tuntemus tähän lajiin paistaa läpi elokuvan.

Roolituksessa kaikki on myös mennyt kohdalleen. Elokuvan extrojen haastattelussa Pat Morita kertoo kuinka hänen hahmonsa Miyagi syntyi kuin itsestään koeluvussa; huono englanti sekä eri ääni kuin hänellä normaalisti on. Ralph puolestaan oli tullut roolitukseen kunnon asenteella ollen sopiva hieman koppavaksi kakaraksi, jolla on kuitenkin hyvä sydän. Zabka oli puolestaan heittänyt koeluvussa ohjaajan tuoliltaan luulleen että tämä oli nyt tässä. Zabka oli pyydellyt anteeksi, että se oli Johnny en minä ja roolihan oli tietysti hänen. Myös Kreese on täydellinen täyspahana opettajana joka on täysi vastakohta Miyagin opetuksille.

Karate Kidissä on miltei Star Warsiin verrattavaa hyvä vs. paha -taistelumentaliteettia.

*****

Ohjaaja:John G. Avildsen (Rocky, The Karate Kid)
Pääosissa:Pat Morita, Ralph Macchio, Pat E. Johnson
Kesto: 113min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.