sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

563/1001 Enter the dragon (1973)

Enter the dragon on Bruce Leen viimeiseksi jäänyt elokuva. Bruce kuoli vain 32 vuotiaana aivoödeemaan. Tosin vuonna 1978 julkaistiin elokuva Game of death, jossa Bruce esiintyy post-mortem vanhasta kuvamateriaalista koostettuna ja 1981 ilmestyi vielä Tower of death aka Game of death II jossa myös tätä vanhaa kuvamatskua työstettiin.

Taistelutaitoinen Lee (Bruce Lee) palkataan tutkimaan Hanin järjestämää kung fu -turnajaista omalla saarellaan. Hania epäillään huumekaupan pyörittämisestä. Naisia myös katoaa saarelta erikoiseen tapaan. Leen mukaan tulevat myös kaverukset Roper (John Saxon) sekä Williams (Jim Kelly) omine motiiveineen. Han on vastuussa Leen siskon kuolemasta, joten tehtävä on Leelle myös henkilökohtainen.

Han häpäisee omilla kung fu -turnajaisillaan Shaolin-luostarista peräisin olevan taistelutaktiikan ollen kaikkea sitä mitä kung fun ei pitäisi olla.

Lopputaisto käydään peilisalissa
Enter the dragon näyttää hyvin Bruce Leen miltei yliluonnollisen fysiikan sekä taistelutaidot. Tämän osoittamiseen annetaan hyvin alleviivaavasti mahdollisuus kun Hanin omistamalle saarelle ei voida viedä aseita eikä siellä sellaisia entuudestaan olekaan. Juoni eikä näyttelykyvyt elokuvassa päätä huimaa, mutta Brucen karismaattista olemusta on ilo katsoa. Harmi, että hänen piti kuolla niin nuorena, jos vaikka jostain olisi vielä ilmestynyt killeri käsikirjoitus, nii Bruce olisi sen naulannut. 

Bruce Lee jätti kuolemansa jälkeen markkinat kaikenmaailman Bruce Lii tyyppisille väännöksille että hänen vanavedessään ostettaisiin "samantyyppisiä" kung fu -elokuvia. Kukaan ei kuitenkaan voi Leen kenkiä täyttää, sen verran nopeat jalat hän omasi.

***1/2

Ohjaaja: Robert Clouse (The Pack, Ironheart)
Pääosissa:Bruce Lee, John Saxon, Jim Kelly
Kesto:102min
Valmistusmaa: Hong Kong, USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.