sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Meng long guo jiang/ Way of the dragon (1972)

Lohikäärmeen tie (Meng long guo jiang) aka Way of the dragon sisältää eeppisen loppukohtauksen Chuck Norrisin kanssa ja onkin yksi muistettavimpia Bruce Lee -pätkiä vaikkakin seuraavana vuonna ilmestynyt Enter the dragon on kaikkein katsotuin Bruce-leffa lännessä (Lähde: Bordwell, Planet Hong Kong).

Tang Lung (Bruce Lee) saa töitä kiinalaisesta ravintolasta Roomassa sukulaissuhteilla. Ravintolan omistajaa painostetaan myymään se gangstereille, jotka käyvät ahdistelemassa työntekijöitä säännöllisin väliajoin. Työntekijät harrastelevatkin karatea toivoen että taistelutaidoista olisi rosvojen edessä hyötyä. Tang Lung osoittaa kuitenkin taitavalla tekniikallaan, että kung fu on se jolla pahikset saavat huutia.

Rikollisjengin pomo on avuton Tang Leen edessä ja päättääkin palkata kaikkein kovimman miehen, joka maan päällä asustaa. Tämä mies tuodaan Jenkeistä ja tämä mies on Chuck Norris.

Colosseumin raunioilla tapahtuu
Lohikäärmeen tie toi enemmän juonellisesti kuin The Big Boss vaikka tässäkin kerronta oli hyvin yksiselittäistä: isku ja vastaisku. Kutkuttelevaa on kuitenkin olla katsojana elokuvassa, jossa Bruce esitellään uutena tyyppinä, jonka kung fu -taidoista ei kukaan ole vielä perillä ja voi myöhäillä tietäväisenä ennen kuin asia muiden elokuvahahmojen silmissä paljastuu. Elokuvassa tehtiin hyvin selväksi, että Japanista kantautunut karate on nössöjen puuhastelua kun isot pojat käyttävät kung fua ja saavat tuloksia aikaan.

Lohikäärmeen tie esitteli hauskan homoseksuaalipahiksen sekä tietysti "yhden miehen armeijan", jonka selkätalja etsii vertaistaan - Chuck Norrisin. Näyttelijälahjoiltaan Chuck oli tässä ehkä aika pökkelö, mutta niitä taitoja ei tässä häneltä nyt tarvittukaan.

Elokuvan maisemat tarjosivat viime vuonna Roomassa käyneelle mielenkiintoista bongattavaa. Minäkin olen tallannut noita Colosseumin käytäviä, joissa Brucen ja Norrisin jalat ovat vipostelleet - awesome! En ole ihan  varma miksi elokuvan Tang Lung oli niin nyrpeä Rooman nähtävyyksiä kierrellessään. Oliko tämä jokin kommentti siihen, että Kiinassa on oikeasti historian havinaa kun Euroopassa vaan esitetään. En tiedä.

***1/2

Ohjaaja: Bruce Lee
Pääosissa: Bruce Lee, Chuck Norris, Nora Miao
Kesto: 100min
Valmistusmaa: Hong Kong

2 kommenttia:

  1. Oma suosikkini Leen elokuvista ja suurelta osin siksi, että tähän yhdistän suuria nostalgiamuistoja, mutta ilman niitäkin ne gaypahikset ovat niin funkyja, joten jo sen vuoksi tämä on aivan ässäleffa.

    VastaaPoista
  2. Joo, tämä on jäänyt itsellänikin kirkkaimmin mieleen. Tosin syy löytyy ehkä isoveljestä, joka jaksoi aina hehkuttaa lopputaistelun eeppisyyttä.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.