sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

keskiviikko 10. heinäkuuta 2019

Land and freedom (1995)

Tiukkaa vääntöä
Maa ja vapaus (Land and freedom) kertoo 30-luvun lopun Espanjan sisäisestä taistelusta fasisteja vastaan. Espanjan poliittinen kulttuurihistoria on minulle suht vierasta, joten asetan elokuvan Helmet-haasteen kohtaan 20. "Elokuva käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria".

Tarina alkaa kun brittiläisen tytön isoisä kuolee. Surun murtama tyttö käy läpi isoisänsä säästämiä valokuvia, kirjeitä ja lehtileikkeleitä ajalta jolloin tämä matkusti kommunistinen puoluekirja taskussaan Espanjaan taistellakseen työväenluokkalaisten rinnalla Francon ajamaa fasismia vastaan.

Ian Hartin näyttelemä "nuori isoisä" päätyy useiden eri kansallisuuksien, naisten sekä miesten, muodostamaan vastarintaan taistelemaan yhteistä vihollista vastaan. Mies sopeutuu nopeasti moninaiseen joukkoon ja pian hänen silmänsä avautuvat sodan kauheuksista. Yhteisen vihollisen pitäisi olla selkeä, mutta kaikki ei olekaan aivan niin mustavalkoista kun vastarintalaiset alkavat taistella keskenään.

Ian Hart on loistava idealistisena kollina, joka ei ole enää varma kenen riveissä taistelee. Land of freedom oli siitä erikoinen sotaelokuva, että oli vaikea osoittaa ketkä ne elokuvan hyvikset olivatkaan. Elokuva vei tunneskaalaa hyväntuulisesta vitsailusta menetyksen aiheuttamaan suruun.

Hyvä elokuva, mutta ei noussut kuitenkaan lempisotaelokuvieni joukkoon.

***1/2

Ohjaaja: Ken Loach (Carlan laulu, Nimeni on Joe)
Pääosissa:Ian Hart, Rosana Pastor, Icíar Bollaín
Kesto: 1h 49min
Valmistusmaa: UK, Espanja, Saksa, Ranska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.