sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 9. heinäkuuta 2019

Kirja: Kesän jälkeen kaikki on toisin (Siri Kolu)

Kirjastossa oli Pride-viikon tai kuukauden kunniaksi aseteltu esille muutama LGBTQ-aiheinen kirja. Muistin, että Helmet-haasteessa oli kohta 46. "Kirjassa on trans- tai muunsukupuolinen henkilö", joten poimin joukosta tämän: Kesän jälkeen kaikki on toisin. Nopea vilkaisu takakanteen vahvisti, että tämä opus sopi haastekohtaan.

Peetu on mies naisen ruumiissa. Hänen äidillään on vaikeuksia hyväksyä että on saanut pojan tytön sijaan. Peetu valmistautuu 18-vuotissyntymäpäivänsä kynnyksellä rintojensa poistoleikkaukseen odottaen sitä innolla. Kiristävä ja kivulias rintojen sitomiseen käytetty side saisi kohta jäädä historiaan. Peetun isä on ymmärtäväisempi. Isä ja poika bondaavatkin usein lentäessä isän sitä harrastaessa. Peetulla on boheemi tyttöystävä Aamu, joka antaa voimaa pojalle jaksaa elämän vastoinkäymiset.

En ole erityisesti kiinnostunut ilmailusta, joten lentämiseen tarkoitetut termit tunteiden vertauskuvina eivät innostaneet minua. Muuten kirja oli ihan semikiinnostava tarina yhdestä ihmiskohtalosta muutoksen myrskyissä. Tiettääkseni kirjan päähenkilö oli täysin fiktiivinen, mutta voin kuvitella, että moni transsukupuolinen voi samaistua hänen kokemuksiinsa. Pidin siitä, että kirjan päähenkilön vanhemmat olivat eroamassa eikä äiti pystynyt ymmärtämään poikansa valintoja. Näin hommassa oli hieman särmää eikä ollut pelkkää sateenkaaria ja kukkasia.

Paljon hyvää pohdintaa.

***

Alkuperäinen julkaisuajankohta: 2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.