sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 25. heinäkuuta 2019

Dead men don't wear plaid (1982)

Kuollut mies ei palttoota kaipaa (Dead men don't wear plaid) on 40-50-luvun film noir -elokuvien parodia tai kunnian osoitus. Asetan elokuvan Helmet-haasteen kohtaan 45. "Elokuvan nimessä on kieltosana".

Steve Martin esittää yksityisetsivä Rigbyä, jonka ovelle kolkuttaa kohtalokas "nukkenaama" Juliet (Rachel Ward), joka uskoo, että tämän juustontekijä/ tiedemies isänsä on murhattu. Rigby lähtee selvittämään asiaa ja pian käy ilmi, että juttu on isompi kuin alkuun saattoi kuvitella. 

Elokuva muodostuu pitkälti vanhoista film noir -elokuvista joita on leikelty elokuvan sekaan. Tarina on hauskasti saatu johdonmukaiseksi vaikka uutta kuvausta ja vanhoja jo kuvattuja kohtauksia on yhdistelty laajalti. Myös vuoropuhelut Steve Martinin ja esim. Dean Martinin, Humphrey Bogartin tai Bette Davisin välillä on saatu hienosti yhteensopiviksi. Toki monesta kohtauksesta tajusi että tässä on leikattu pätkä toisesta leffasta mukaan, mutta jotkut dialogit olivat niin luontevan oloisia että koko kohtaus vaikutti ihan 80-luvulla kuvatulta.

Tämä on yksi lempikomedioistani ja varsinkin Steve Martinin komedioista. Hän hallitsee uskottavasti karismaattisen miespääosan kuin sen komediallisenkin puolen. Kauniilla naispääosalla - Rachel Wardilla - on oikea lookki ja näyttää ihan 50-luvun filmistaralta.

Hauska idea, jota on myös hauska katsoa.

****

Ohjaaja: Carl Reiner (The Jerk)
Pääosissa: Steve Martin, Rachel Ward, Alan Ladd
Kesto: 1h 28min
Valmistusmaa: USA

2 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.