sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 5. marraskuuta 2017

The Big Year (2011)

Posketonta bongausta (The Big year) tuo yhteen kolme suosittua komedianimeä - Steve Martinin, Jack Blackin sekä Owen Wilsonin.

Lintubongaus on vakava harrastus. Sen tietää hallitseva maailmanmestari Kenny Bostick (Owen Wilson), joka on valmis uhraamaan kaiken muun itselleen tärkeän pitääkseen mestaruutensa ja voittaakseen taas The Big year -lintubongauskilpailun. 

Melkeinpä yhtä tosissaan kilpailuun astuu Brad Harris (Jack Black), joka on polttanut kaikki rahansa lintujen bongaukseen ja jonka isä ei oikein harrastukseen lämpiä; onhan Harris jo 36-vuotias ja pyytää vielä vanhemmiltaan sponssausta lajiin. Harris ystävystyy rikkaaseen yrityspomoon Stu Preissleriin (Steve Martin), joka haluaa yhtä kipeästi päihittää Bostickin. 

Elokuvassa voi nähdä myös sivuosassa Anjelica Hustonin lintubongauksen vesillä mahdollistavana paatin kuskina. 

Bongaajat
Odotukseni elokuvasta olivat minimaaliset ja siihen nähden yllätyin positiivisesti. Posketonta bongausta oli mukavan lämminhenkinen eikä uinut tilanteissa jotka aiheuttavat kiusallista myötähäpeää. Komedia noudatteli tuttuja kaavoja, mutta oli sellaisenaan ihan kivaa ajanvietettä. Mitään vitsifestivaalia elokuvalta ei kuitenkaan kannata odottaa; en varmaan kertaakaan nauranut ääneen. Kyseessä on pikemminkin draama, joka silloin tällöin hymyilyttää. Nostaisin Steve Martinin tämän pätkän kunkuksi. Hän toimi hyvin yksiin Jack Blackin kanssa. Owen Wilsonissakaan ei sinällään ollut mitään vikaa, mutta ei mitenkään erottunut edukseenkaan. 

Jim Parsonin voi nähdä pienessä sivuosassa The Big yearista kirjoittavana bloggarina, mutta osa on niin pieni ja tavallaan turha, että olisi ollut sama vaikkei Parsonia olisi ollut ollenkaan vaikka hänestä  näyttelijänä pidänkin.   

 ***

Ohjaaja: David Frankel (Marley&Me, The Devil Wears Prada)
Pääosissa: Owen Wilson, Jack Black, Steve Martin
Kesto: 1h40min
Valmistusmaa: USA

4 kommenttia:

 1. Harmiton ja hauska pätkähän se tämä. Kestää yllättäen useammankin katselukerran, sillä pari kertaa olen tämän töllöstä katsonut ja kertaalleen dvd:ltäkin. Eurolla ostin divarista sen, heh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin kuvitella toistekin tämän katsovan jos tulisi vaikka telkkarista ja sattuisin kanavalle jumahtamaan. Euro on varmaan juuri sopiva sijoitus tälle! :)

   Poista
 2. Ihan mukava leffa jossa myönnettäköön, että osa kiinnostavuudesta tulee valitusta "urheilulajista" joka poikkeaa normaalivalinnoista (golf, futis, jääkiekko, nyrkkeily, etc.) vaikka olisihan tämän voinut tehdä samanlaisena muuttamalla aihe vaikkapa baseballiksi ja tekemällä kolmiosta toisilleen tuntemattomia intohimoisia faneja matkalla tärkeään otteluun. Jotenkin olisin toivonut jotain ilmeettömämpää esiintymistä ja esimerkiksi feikkidokumentaarista satiiria tyyliin Best in Shown koiranäyttelyaihe, mutta se olisi ehkä edellyttänyt muita esiintyjiä kuin Owen Wilson ja Jack Black. Tosin Wilson olisi osannut sen ainakin jos käyttää jotain Royal Tenebaumsia vertailukohtana, mutta Jack Black ei kyllä olisi pystynyt pysyttäytymään rauhallisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin kanssa, että kiinnostavuutta herätti nimenomaan tuo hieman tavallisesta poikkeava aihe, lintubongaus. Best in show on kyllä niin hauska, ja olisi tässäkin tosiaan aiheena ollut mokumentin ainekset.

   Poista