Monesti kun joku kysyy lempielokuvaani vastaan: "Blade Runner". Vahvana top kympissäni.
Boksi sisältää useampia versioita elokuvasta, dokkarin leffan tekemisestä sekä konseptitaidekuvia valokuvapaperilla |
Blade Runner -kirjani, 1989 |
Ostin varmaan joskus 10 vuotta sitten Blade Runner DVD boksin, jossa on vuonna 2007 editoitu "The Final cut", vuoden 1982 alkuperäinen Jenkeissä näytetty teatteriversio, kansainvälinen teatteriversio ja vuoden 1992 "Director's cut". Arvosteluni kohteena on 2007 vuoden The Final cut. Alkuvalikossa oli oikein ohjaajan esittely, jossa hän vahvisti, että on hyväksynyt elokuvan kaikki osaset muutosten suhteen. Tähän digitaalisesti remasteroituun Blade Runneriin kun on lisätty ennen näkemätöntä kuvamateriaalia sekä erikoistehosteita. Kääräisin siis boksin vasta nyt kuoristaan.
Blade Runner perustuu Philip K. Dickin kirjaan Palkkiometsästäjä - Blade Runner tai alkuperäisesti coolimmin: Do Androids Dream of Electric Sheep. Kirja löytyy hyllystäni kirjaston poistomyynnistä ostettuna ja kaikesta potentiaalistaan huolimatta tällä kertaa leffa menee kirjan edelle, jos nyt tällaiselle vertailulle on edes tarvetta.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
Eletään vuoden 2019 Los Angelesissa, jossa ei mene niin kovaa. Ihmiset ovat kehittäneet likaisiin hommiin tekoälyn omaavia replikantteja. Näitä ihmisjäljitelmiä tehtailevan Tyrell-yhtiön aivot Eldon Tyrell (Joe Turkel) onnistuu kehittämään Nexus-6 -mallissaan replikantit vähän liiankin älykkäiksi. Uhkana koettujen kapinallisten replikanttien joukko päätetään "päästää eläkkeelle" Rick Deckard (Harrison Ford) nimisen blade runnerin toimesta vaikka kaikilla malleilla on turvatakuuna neljän vuoden elinikärajoitus.
Deckard kohtaa Tyrellin toimistossa kauniin Rachaelin (Sean Young), joka saa tietää olevansa itsekin replikantti, johon on istutettu muiden muistoja pehmentämään tämän luonnetta. Deckard huomaa ristiriitaisin mielin olevansa rakastunut naiseen eikä näin ollen kykene toteuttamaan missiotaan hänen kohdallaan. Neljälle muulle replikantille (mm. Rutger Hauer, Daryl Hannah) ei kuitenkaan käy niin hyvin.
Elokuvan lavastus, soundtrack, näyttelysuoritukset, ohjaus, käsikirjoitus - kaikki vaan toimii. Olen nähnyt Blade Runnerin useampaankin kertaa, mutta viime kerrasta on jo vierähtänyt ainakin se 10 vuotta aikaa. Huomasin olevani miltei koko elokuvan ajan jossain määrin kananlihalla. Blade Runner vaan säväyttää syvällä tunnetasolla luoden täydellisen kyberpunk-maailman ja intensiiviset hahmot, jotka heräävät eloon rinnakkaistodellisuutena silmien eteen. Ajattelin, että digitaalinen masterointi olisi ärsyttänyt minua kun muistoissani on se rakeinen vhs-tallenne televisiosta nauhoitettuna, mutta ei terävyys vienyt elokuvalta mitään nostalgia-arvoa pois. Olen muutenkin huono huomaamaan, että mitä tähän The Final Cut:iin nyt oli lisätty sellaista mitä ei siinä alkuperäisessä ollut.
Deckard ja Rachael |
Harrison Fordin suoritus kovapäisenä etsivänä, joka kuitenkin näyttää herkän puolensa naisen seurassa tuntuu niin vaivattomalta ja aidolta. Tykkäsin siitäkin kun Deckard oli yläruumis paljaana Rachaelin edessä, niin oli hänen vartalonsa niin luonnollisen näköinen, ei mikään salijaakon sixpack-tyyppinen ratkaisu mitä nykyään näkee leffoissa kyllästymiseen saakka. Tämä toki liittyy enemmän elokuvan tulovuoteen kuin mihinkään tietoiseen ratkaisuun. Kemia näyttelijöiden välillä on maaginen. Rutger Hauerin rooli viimeisiä hetkiään elävänä replikanttina nostaa elokuvan omalle tasolleen. Hänessä yhdistyvät taitavasti replikantin voima ja koneellisuus, mutta myös esiin puskeva inhimillisyys. Hän on se joka saa kyseenalaistamaan, että mitä seuraa jos tekoäly viedään pidemmälle; olisiko se oikein tehdä jotain niin ihmisenkaltaista ja laittaa se orjaksi työskentelemään ihmisen tahdon alle? Vahva soundtrack tukee kaikkia kohtauksia ja lopputekstien lävähdettyä ruutuun saa musiikki vieläkin voimakkaan tunnereaktion aikaan.
Täydellinen elokuva.
*****
Ohjaaja: Ridley Scott (Robin Hood, G.I Jane, The Martian)
Pääosissa: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young
Kesto:1h57min
Valmistusmaa:USA, Hong Kong
Itsehän en päässyt tähän leffaan sisään ollenkaan! Mieheni vahva mielipide oli, että se pitää nähdä, kun olin menossa työpaikan tarjoamaan uusimman Blade Runnerin esitykseen. Ei tästä jälkimmäisestä olisi saanut juuri mitään irti, jos alkuperäistä ei olisi nähnyt, mutta muuten.. Ehkä on noloa myöntää sivistymättömyytensä tällä tavalla :D
VastaaPoista:D no, Blade Runner jakaa kyllä mielipiteitä. Tai lähinnä se on yleisesti hyväksytty mestariteos, mutta moni ei kuitenkaan ymmärrä että miksi.
PoistaTäydellinen elokuva, täydellinen soundtrack, täydellinen kirja, time to die.
VastaaPoistaNäin.
Poista