sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 7. elokuuta 2016

Shogun Assassin (1980)

Shogun Assassin on länsimaisille markkinoille suunnattu samurai-elokuva, joka on editoitu japanilaisista Kozure ôkami/Lone wolf and cub -elokuvista. 

Japanin armeijan diktatorisen johtajan, shogunin (Tokio Oki), mestaajan (Tomisaburô Wakayama) vaimo murhataan. Shogun määrää samurain tekemään harakirin, mutta päättää hän paeta kohtaloaan pienen poikansa (Akihiro Tomikawa) kanssa. Isännättömäksi jäänyt samurai päättää tienata elantonsa palkkamurhaajana ja häntä aletaankin kutsumaan "Yksinäiseksi sudeksi".  Temppelien läheisyyteen kiinnitetään suden kuvia, jos hänen miekalleen on käyttöä. 

Shogun haastaa Yksinäisen suden taistelemaan poikansa kanssa omasta vapaudestaan. Ronin voittaa tappelun, mutta Shogunille jää hampaan koloon poikansa kohtalo ja määrää että entisen samurainsa poika tapetaan. Yksi kerrallaan Yksinäinen susi taistelee hänen pojalleen pahaa tahtovien ninjojen kanssa; päitä irtoaa ja verta roiskuu. 

Shogun assassin -kansi
En ole nähnyt alkuperäisiä japaninkielisiä elokuvia, mutta tuntui kyllä pahalta että japanilaiset hahmot puhuivat englantia. Kieli pilasi elokuvaa. Muutenkin vähän irvokasta liimata pari elokuvaa yhteen ja pistää se helpommin pureskeltavaan muotoon länsimaisille katsojille. Muutenhan Shogun assassin on varsin tyylikäs grindhouse-pätkä. Tylyttävän Yksinäisen suden seuralaisena oleva totinen pikkupoika, joka on myös tarinan lakoninen kertojaääni, toimi mukavana kontrastina jatkuville väkivallan teoille.

***1/2

#elokuvahaaste2016 (37. Elokuva, joka on joutunut joskus, jossain päin maailmaa kiellettyjen listalle)

Ohjaaja:Robert Houston (Bad Manners)
Pääosissa: Tomisaburô Wakayama, Kayo Matsuo, Minoru Ôk
Kesto:1h25min
Valmistusmaa: Japani, USA

4 kommenttia:

  1. Taisi olla täällä meilläkin kiellettyjen listalla, jos en ihan väärin muista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On toki. Veri ruiskuu kuin Super Soakerin piipusta ikään... :D

      Poista
    2. Oli joo meillä kasarilla bännissä. -97 maahantuoja haki suoraan K18-leimaa, millä linjalla on sittemmin jatkettu. Ilmeisesti japanilaiset teatteriperinteet katsomon perällekin näkyvine verisuihkuineen eivät sensuuriviranomaisia puhutelleet (toisin kuin esimerkiksi Kurosawan Samuraimiekan vastaavat tehosteet).

      Omasta mielestäni tavattoman viihdyttävä veripalttukollaasi.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.