sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Coraline (2009)

Coraline ja toinen todellisuus (Coraline) on Neil Gailmanin samannimiseen kirjaan perustuva animaatio.

Coraline kirja ja DVD
Coraline (Dakota Fanning) muuttaa isänsä ja äitinsä kanssa uuteen taloon eikä kummallakaan ole aikaa Coralinen kysymyksille. Coraline löytääkin erikoisen pikkuoven, jonka takaa hän löytää "toisen äitinsä" (Teri Hatcher). Myös kaikki muut Coralinelle tärkeät henkilöt löytyvät oven takaa. Ainoa erikoisuus on se, että silmien tilalla henkilöillä on napit. Coraline viihtyy uudessa paikassa jossa häntä kuunnellaan ja kokee olevansa tärkeä. Toisen äidin ainoa vaatimus onkin, että Coraline ompelisi omien silmiensä tilalle napit kuten muillakin on. 

Molempien maailmojen välillä vaelteleva kissa (Keith David) varoittelee Coralinea utooppisen maailman illuusiosta. Pian Coraline huomaakin toisen äitinsä pahuuden, mutta on hän jo ehtinyt kidnapata tämän vanhemmat ravistettavan lumisadepallon sisään. Tällöin Coraline haastaa toisen äitinsä kisaan, jonka lopputulemana on joko; vanhempien sekä kuolleiden lasten sielujen vapautus tai Coralinen silmien tilalle nappien ompelu. 

Coraline ja toisen äidin istuttama vakoileva Coraline-nukke

Coraline oli ihan kivasti toteutettu animaatio, jossa eri hahmot oli saatu mielenkiintoisen oloisiksi eikä mennyt liian Disneymäiseksi söpöstelyksi. Coraline kirjakin oli minusta vain ihan ok, joten en animaatioltakaan suurempia odottanut. Ohjaaja Henry Seleckin tunnettu Painajainen ennen joulua on myös toteutettu Coralinen tapaan stop motion -animaatiotekniikalla ja onkin tyylillisesti samankaltainen. Coraline jäi kuitenkin silmissäni tarinallisesti sekä hahmollisesti kakkoseksi Painajaisen rinnalla. Toisessa maailmassa puhumaan kykenevä kissa oli mielestäni hahmoista paras. Elokuvasta ei jäänyt tunnetta, että haluaisin sen joskus toistekin katsoa vaan oli aika ennalta-arvattava ilman suurempia koukkuja tai thrillereitä. 

Plussaa visuaalisuudesta, stop motion -animaatiotekniikasta sekä synkyydestä animaatiossa.

***

Ohjaaja:Henry Selick
Pääosissa: Dakota Fanning, Teri Hatcher, John Hodgman 
Kesto:h40min
Valmistusmaa:USA

2 kommenttia:

  1. Ai että tämä on ihanan persoonallinen elokuva, kuten Painajainen ennen joulua ja stop motion-leffat yleensäkin. Molemmat omalla tavallaan ihania ja näissä on aina ihan oma tunnelmansa ja maailmansa. Muistaakseni pidin Coralinesta myös kirjana eikä elokuva tainnut olla pettymys lukemisen jälkeen. Siitä on kyllä jo monia vuosia kun luin tämän, mutta elokuva löytyy omasta hyllystä joten voisikin postauksesi innoittamana katsoa uudestaan :D Hyllystä taitaa löytyä joku Coralinesta tehty hassunhauska pelikin Play Station kakkoselle :,D

    VastaaPoista
  2. Itsekin pidän kovasti Stop motion -animaatiotekniikasta. Kaiken kökösti tehtyjen tietokoneanimaatioden keskellä stop motion on aina virkistävä kokemus! :)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.