sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Seabiscuit (2003)

Tobey Maguire on punatukkainen hevosmies tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa Seabiscuit.

Seabiscuit aloittaa kerrontansa ajasta jolloin autot tulivat massoille ja syrjäyttivät hevoset kulkuvälineinä. Elokuvassa sivutaan myös 30-luvun lamaa, jolloin ihmiset olivat epätoivoisia ja janosivat harhautusta synkille ajatuksilleen. Näissä puitteissa nuori Red Pollard (Tobey Maguire) jätetään vanhempiensa toimesta talleille huolehtimaan hevosista paremman elämän toivossa. Muistoksi vanhemmista jää vain säkillinen kirjoja. Usein vaikeuksiin joutuva vihaa täynnä oleva nuori Pollard hommaa elantoaan milloin hevoshoitajana, milloin nyrkkeilemällä.

Hevosia kouluttava Tom Smith (Chris Cooper) on hankkinut itselleen kovia kokeneen tempperamenttisen hevosen, jossa näkee potentiaalia. Ainoa ongelma on se ettei kukaan suostu ratsastamaan sillä. Itsekin kovia kokenut Pollard onkin oikea mies hommaan. Hevosen ja miehen välille syntyy yhteys. Pollard on normaalia isompi jockey ja hevonen on puolestaan pienemmän puoleinen. Kemia kuitenkin toimii ja kaksikko pääsee yllättämään kaikki. Altavastaaja pari vetoaa köyhempään kansanosaan.

Elokuvassa voi nähdä myös Jeff Bridgesin poikansa menettäneenä rahamiehenä sekä Elizabeth Banksin tämän uutena rakkauden kohteenaan vaimon lähdettyä. William H. Macyn voi puolestaan nähdä huvittavaksi sivuhahmoksi tarkoitettua urheilutoimittajaa.

Tobey sitoo jalkaansa.
Seabiscuit on rääsyistä rikkauksiin tarina - kahdesti. Ensin altavastaaja hevonen sekä jockey voittavat kaikkien yllätykseksi laukkakisassa. Toisen kerran kun menestyksen huipulla olevien ajajan sekä hevosen jalat loukkaantuvat eikä kummankaan enää uskota palaavan raviradalle - ja toisin kuitenkin käy. Eli jos saa itsensä kovaksi Rockymaisista altavastaaja voitoista, niin tässä sitä on tuplasti! 

Seabiscuit on kuitenkin niin vain tätä tiettyä tarkoitusta varten tehty "hyvän olon" -elokuva, että pieneltä teennäisyyden tunteelta ei voi välttyä. Punatukkainen Tobey ei myöskään toiminut vaikka Tobey muuten toimikin. En ole koskaan viettänyt nuoruudessani perinteistä "hevostyttövaihetta" eikä hevoset ole siis minulle mitenkään erityisen rakkaita. Pidän kuitenkin eläimistä noin yleisesti ja oli tätäkin hevospätkää sen takia ihan kiva katsella. Elokuva oli kuitenkin liian pitkä, mutta parani loppua kohden. Näyttelijät onnistuivat osissaan.  Positiivista oli ettei Pollardin vanhemmat ilmiintyneet jonnekin katsomoon kun hän oli voittoisana lisäsentimentalisuuden lisäämiseksi.

Paikoin ihan kivaa katseltavaa.

***

Ohjaaja:Gary Ross
Pääosissa: Tobey Maguire, Jeff Bridges, Elizabeth Banks
Kesto:2h20min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti