sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Invictus (2009)

Invictus on Clint Eastwoodin ohjaama tositapahtumiin perustuva elokuva, joka kertoo Etelä-Afrikan rugby-joukkueesta. 

Nelson Mandela (Morgan Freeman) pääsee vihdoin pitkästä vankeudestaan ja hänet valitaan Etelä-Afrikan presidentiksi. Etelä-Afrikan rugby-joukkueen vihreän kultaiset värit muistuttavat apartheidin ajoista eikä kansa lämpene vanhoille symboleille. Nelson haluaa kuitenkin yhdistää kansan niin tummat kuin vaaleatkin ihmiset ja tähän tarvitaan paljon avarakatseisuutta sekä ymmärrystä. Kapteeni Francois Pienaarin (Matt Damon) johtama altavastaava rugby-joukkue sekä vuoden 1995 maailmanmestaruuskilpailu nouseekin tärkeäksi tekijäksi polussa kansan yhdistämiseen. 

Mandela ja Francois
Morgan Freeman teki vakuuttavan roolin Mandelana ja hänet miltei sielun silmin pystyi Mandelana näkemäänkin. Matt Damon oli aika persoonaton kapteenina, mutta suoritti lopulta aika pienen osansa kunnialla. Mielenkiintoinen pala apartheidista vapautumisen historiaa, joka oli kuitenkin venytetty vähän turhan ylipitkään pakettiin. 

En ole niin kiinnostunut rugbystä, että viimeinen ratkaiseva maailmancupin finaali olisi saanut minut pidättelemään henkeä. Milteipä toivoin coolilla sotatanssilla aloittavien Uusi-Seelantilaisten maurien voittavan. Elokuvan lopussa oli vielä lähikuvassa hetki kun pokaalia piti niin vaalea kuin tumma käsi. Muuten tämä voisi tuntua imelän kliseiseltä, mutta mihin muuhun elokuvaan kohtaus sopisikaan paremmin kuin apartheidista kertovaan pätkään!

Laadukasta henkilökuvaa, tylsähköjä jaksoja välissä. 

***

Ohajaaja:Clint Eastwood (Million Dollar Baby, Hereafter)
Pääosissa:Morgan Freeman, Matt Damon, Tony Kgoroge
Kesto:2h14min
Valmistusmaa:USA

4 kommenttia:

 1. Freeman oli tässä kyllä mies paikallaan. Damonin taasen olisin pistänyt vaihtopenkkiä lämmittämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se oli joukkuelleen yhtä inspiroiva kuin pala pölkkyä.

   Poista
 2. Tämä ja Clintin toinen Matt Damonin kanssa tekemä elokuva, Hereafter ovat vielä katsomatta syystä, että molemmat vaikuttavat pahuksen laimeilta. Kuin vedellä jatkettua rasvatonta maitoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hereafter kuuluu tosiaan tähän samaan kastiin. Ihan kiva, mutta en muista siitä oikein mitään. Damon ja Clint on selkeästi bad mix.

   Poista